Prinsessan Estelles aktieportfölj är värd drygt 1,4 miljoner kronor Foto: Olle SporrongPrinsessan Estelles aktieportfölj är värd drygt 1,4 miljoner kronor Foto: Olle Sporrong
Prinsessan Estelles aktieportfölj är värd drygt 1,4 miljoner kronor Foto: Olle Sporrong
Prinsessan Estelle äger aktier i två av börsens tyngsta pjäser: Anrika Handelsbanken och näringslivets mäktigaste män Fredrik Lundbergs investmentbolag med det egna namnet. Foto: Sven LindwallPrinsessan Estelle äger aktier i två av börsens tyngsta pjäser: Anrika Handelsbanken och näringslivets mäktigaste män Fredrik Lundbergs investmentbolag med det egna namnet. Foto: Sven Lindwall
Prinsessan Estelle äger aktier i två av börsens tyngsta pjäser: Anrika Handelsbanken och näringslivets mäktigaste män Fredrik Lundbergs investmentbolag med det egna namnet. Foto: Sven Lindwall

Prinsessan Estelle spelar högt på börsen

Publicerad

Tre och ett halvt år gammal – och redan börshaj. Prinsessan Estelles aktieportfölj är värd drygt 1,4 miljoner kronor, men lämnar en del övrigt att önska när det gäller riskspridning.

– Det är för mycket risk att ha så få aktier. Om man nu vill ha aktier är det bättre att satsa på uppåt ett tiotal bolag. En portfölj behöver vara lite bredare, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Prinsessan Estelle äger aktier i två av börsens tyngsta pjäser: Anrika Handelsbanken och näringslivets mäktigaste män Fredrik Lundbergs investmentbolag med det egna namnet.

I Handelsbanken har prinsessan 4 500 aktier, värda drygt 531 000 kronor räknat på onsdagens stängningskurs. Posten på 2 000 Lundbergs-aktier är värd drygt 890 000 kronor.

Trygga, traditionella svenska storbolag är en medveten investeringsstrategi från prinsessan Estelles rådgivare.

"Känner stor tilltro"

– Vi förvaltar större delen av kungafamiljens privata finansiella tillgångar genom investeringar i svenska aktier. Det gör vi med bakgrund av att den svenska aktiemarknaden har gått bland de bästa i världen i hundra år. Men vi gör det också med bakgrund av att det är en svensk kungafamilj, och de känner stor tilltro till svensk industris framtida möjligheter också, säger Jan Lindman, ekonomichef på Hovet.

Aktierna i Lundebergs köptes någon gång sista kvartalet 2014. Givet lägsta och högsta kurs under den aktuella perioden har aktierna stigit med som minst 29 procent och som mest 65 procent. På bara ett år får investeringen betraktas som lysande.

 

LÄS OCKSÅ: Victorias aktier värda över 20 miljoner kronor

Sura siffror i Handelsbanken

Mindre lyckat har dock intåget i Handelsbankens ägarlistor varit. Här har prinsessans ombud handlat två gånger, först 1 500 aktier sista kvartalet 2014, därefter dubbelt så många aktier andra kvartalet 2015.

Den mindre posten kan som mest ha ökat i värde med mer än godkända 14 procent, men handlade Hovet på fel dag kan värdeminskningen ha varit som mest 4,5 procent. Det andra, större köpet är dock en garanterad nitlott hittills. Aktien har backat sedan perioden, för prinsessans aktiepost med som mest 11 procent och som minst 2 procent.

Prinsessans strategi med bara två bolag är djärv, och ökar risken för bakslag.

– Det är för mycket risk att ha så få aktier. Om man nu vill ha aktier är det bättre att satsa på uppåt ett tiotal bolag. En portfölj behöver vara lite bredare, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Hovet "ganska nöjda"

Jan Lindman säger sig vara nöjd med att bara ha satsat på två hästar.

– Sannolikheten att innehavet kommer att förbrukas inom överskådlig tid är nära noll, och det betyder att vi ser väldigt – väldigt – långsiktigt på de här investeringarna. Och då sitter vi ganska nöjda med att bara ha två aktier än så länge, säger Jan Lindman.

Att välja aktier behöver inte vara fel, enligt Maria Landeborn, men hennes bästa tips är att undvika bankboken och i stället välja aktiefionder.

– Generalfelet är att sätta pengarna på ett sparkonto, för då växer de över huvud taget inte. Satsa på breda aktiefonder, till exempel en globalfond, Sverigefond, eller en fond inriktad på tillväxtmarknader. Det kan vara skakigt till och från, men sparar du till ett barn som ska ha pengarna om femton år är det mycket bättre chans till bra avkastning, säger Maria Landeborn.

 

LÄS OCKSÅ: Ex-politikerna som får ut miljoner utan att jobba

Ökat med 80 procent i värde

Den bästa aktieinvesteringen i Estelles namn står prinsessan dock inte själv för. Dagens industri skänkte 2012 den nyfödda en portfölj med aktier i tio storbolag till ett sammanlagt värde av 100 000 kronor.

Portföljen, där bland annat låskoncernen Assa Abloy, klädjätten H&M och verkstadsbolaget Atlas Copco ingår förutom Estelles egna favoriter Lundbergs och Handelsbanken, hade vid senaste avstämningstillfället stigit med drygt 80 procent, inräknat återinvesterade utdelningar.

Pengarna kommer dock inte prinsessan få bränna på studentskivor. På sin 18-årsdag ska hon få välja ett välgörande ändamål som portföljens värde ska skänkas till.

 

LÄS OCKSÅ: Prins Daniel: Min fru är min största förebild

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen