Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Primetime – allt om den direktsända frågesporten

Martin Palm, vd och programledare för Primetime.

Primetime är frågesportsappen som lockar allt fler till telefonerna klockan 20.00.

De startade i mars 2018 med ett litet antal vänner. 

Sju månader senare hade de 72 000 tävlande som kämpade om prissumman på tusentals kronor.

Så spelar du Primetime

För att spela behöver du en smartphone och spelappen Primetime. Det kostar inget att spela och appen är gratis. 

Målet är att svara rätt på alla frågor, ofta elva stycken. De som svarat rätt får dela på potten. Men så fort du svarat fel är du ute. Du har dock en livboj som ger dig rätt svar att använda fram till omgång 7. Men du får bara en. Är den använd är den borta för evigt.

För varje fråga får du tre svarsalternativ. Du måste svara snabbt, annars blir du utslagen. Och nej, du får svårt att googla fram rätt svar. Spelet är i realtid och direktsänt. Det sänds dagligen klockan 20.00 och finns även i sport-version och på fredagar även i aw-version.

Kan jag spela på datorn?

Det går inte. Du kan bara spela med mobiltelefon via appen.

Vilka är programledare för Primetime? 

Primetime har ett antal programledare. Oftast syns Martin Palm, Tomas Jämtbäck och Fredrik Kilian, Petter Lindqvist, alla medgrundare. Programmet har också letts av Agneta Sjödin, Rebecca och Fiona. Molly Sandén har också medverkat.

Hur får jag nya livbojar?

Du får en när du installerar appen. Sedan får du en ny livboj för varje person du värvar till Primetime, genom att klicka på knappen "Bjud in en vän"

Vem betalar priserna och hur mycket vinner man?

Priserna kommer delvis från Primetimes annonsörer och sponsorer. I Breakit berättade programledaren och vd:n Martin Palm att för att vara med som samarbetspartner måste företagen kunna bidra till något med upplevelsen för spelaren.

Jag har vunnit – vad händer nu?

Vinner du har du tre val. Du kan antingen hämta ut din vinst, du kan skänka den till välgörenhet eller skicka tillbaka den, så att din summa läggs till potten vid slutet av månaden. 

Det är vanligt att flera hundra delar på prissumman som brukar vara omkring tvåtusen kronor. 

Frågan om Piggelin som alla pratade om

Att spelarna är engagerade fick skaparna veta efter frågan: 

"Vilken smak har Piggelin?"

Svarslternativen var päron, tuttifrutti eller banan. De allra flesta svarade päron, vilket är fel. Rätt svar är tuttifrutti. Något som gjorde många spelare förbryllade.

Folk skrev frenetiskt i spelets chatt, många googlade i jakt på att bevisa spelet fel och en ändrade i Wikipediasidan för att försöka få rätt. Dagen efter kom GB:s produktchef till Primetime och förklarade vad som var rätt.

– Vi hade ett filmklipp med honom där han med barsk röst berättade att han var produktchef för Piggelin, och att han kunde bekräfta att Piggelin smakar tuttifrutti, sade Martin Palm till Breakit.

Så här kan det se ut när man spelar.

Vilken är de två svåraste frågorna?

Martin Palm avslöjade i sändning att den svåraste frågan var: "Vad av följande beskriver bäst vad ordet sushi betyder?"

Och nej, det är inte rå fisk. Inte handmat heller. 

När sushi-frågan ställdes första gången svarade 6080 personer fel, bara 208 hade rätt. 

En annan svår fråga är "Vad kallades stormen som fällde miljontals kubikmeter skog i januari 2007?" Där alternativen var:

1. Per

2. Gudrun

3. Dagmar

21 589 svarade fel, 1 311 visste att det var Stormen Per. Gudrun härjade två år tidigare, 2005. Dagmar runt julen 2011.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!