Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Premiepensionerna görs om – förhandlingar klara

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Foto: LINUS SVENSSON / TT NYHETSBYRÅN
Antalet fonder i premiepensionen minskas.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Den blocköverskridande pensionsgruppen har kommit överens om att premiepensionssystemet ska göras om.  

– Jag är väldigt glad. Det har varit ett år av intensiva förhandlingar, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). 

Antalet fonder i systemet bantas från cirka 500 till mellan 150 och 200 stycken – och en ny myndighet bildas för att kontrollera fondtorget.

En direkt följd av fondskandalerna med Allra och Falcon Funds. 

Den blocköverskridande pensionsgruppen har efter ett års förhandlingar kommit överens om hur premiepensionssystemet ska göras om, vilket Ekot var först med att rapportera. 

– För två timmar sedan landade de här förhandlingarna i en slutlig överenskommelse om detaljerna kring hur vi ska reformera premiepensionssystemet. Jag är väldigt glad. Och den stora vinnaren är pensionärer och pensionssparare i Sverige, säger Ardalan Shekarabi. 

På vilket sätt? 

– Vi får ett upphandlat fondtorg som gör att de privata fonderna som finns i premiepensionssystemet kontrolleras, att det finns ett urval och att man får bort oseriösa aktörer, pressar priserna för pensionsspararna. Det handlar om att staten gör det som förväntas av staten i ett allmänt pensionssystem, nämligen tar ansvar för kvaliteten. 

Att premiepensionssystemet nu ska reformeras är en effekt av de härvor som har drabbat pensionsspararna, med Allra och Falcon Funds. 

– Det kan man säga. Det har varit bakgrunden till att partierna kunde ta de här stegen och inleda förhandlingarna och arbetet som resulterat i dagens överenskommelse, säger Ardalan Shekarabi. 

– Det var situationer där pensionssparare råkade riktigt illa ut för att staten inte gjorde sitt jobb. Oseriösa aktörer kunde ta sig in på fondmarknaden. Nu blir det på riktigt stopp för det där. Det blir inte bara några kontrollstationer utan det blir ett urval av de bästa fonderna. Vilket gör att vi kan höja kvaliteten och sänka kostnaderna samtidigt. 

”Kommer få möjlighet att pressa priserna” 

Förutom att antalet fonder ska kontrolleras hårdare och bli betydligt färre – så kommer en ny myndighet att bildas för att kontrollera fondtorget. 

– Vi får ett kontrollorgan som kontrollerar de fonder som ska in på fondtorget, och som gör ett urval och väljer de bästa fonderna. Och där kommer vi få möjlighet att pressa priserna vilket innebär högre pensioner. För sänker du kostnaderna för fondinnehav då möjliggör du högre pensioner. 

”Urvalet av fonder ska vara tillräckligt brett för att tillfredsställa de sparare som är intresserade av att göra ett eget val, dvs erbjuda en reell valfrihet. Med olika risknivå och placerings­inriktning avses att fondtorget erbjuder en stor bredd av olika slags fonder”, skriver Socialdepartementet i ett pressmeddelande. 

– Det är enorma mängder pengar det handlar om och inte en obetydlig del av den pension som människor kommer att få, säger Ardalan Shekarabi. 

Fonderna ska vara ”kostnadseffektiva, hållbara, kontrollerbara och av hög kvalitet”, uppger Socialdepartementet. 


Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!