Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Preem angav fel – får nu straffskatt

Per Bolund: ”Det är de hållbara investeringarna som är framtiden”
Preem ska nu betala mer i skatt.Foto: KJELL-ARNE LARSSON / IBL
Preems raffinaderi i Lysekil.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Preem åker på en skattesmäll, enligt Dagens Nyheter

Under flera år lämnade oljebolaget oriktiga uppgifter om andelen biomassa i sina produkter – och betalade därför mindre skatt.

Det är i en dom i Förvaltningsrätten i Falun som det framgår att Preem under flera års tid betalat för lite i skatt. Varje månad betalar Preem mellan sju- och åttahundra miljoner kronor i energi- och koldioxidskatt i månaden. 

Anledningen är att Preem 2013-2017 lämnat oriktiga uppgifter om andelen biomassa i sina produkter. Det gör att företaget kunnat göra avdrag från koldioxid- och energiskatter.

Nu har Skatteverket gett dem en straffskatt på 5,4 miljoner kronor.

Överklagat domen

Men Preem har överklagat till kammarrätten i Sundsvall. Företaget hävdar att de själva uppmärksammat Skatteverket på att andelen biomassa kan ha varit felaktig. 

”Vi upplyste Skatteverket redan i januari 2017 att vi observerat att andelen i biomassa i HVO kunde komma att behöva justeras, med följden att tidigare gjorda deklarationer skulle behöva rättas”, skriver Maria Langwall ekonomichef på Preem i en kommentar till DN.

Skatteverket anser dock att rättelserna inte kan betraktas som frivilliga, eftersom de gjordes efter att Skatteverket inledde sin revision. 

Preem har, enligt DN, fått anstånd med betalning av de 5,4 miljoner kronorna och frågan om Skattetillägget kommer att avgöras i kammarrätten i Sundsvall.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!