Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prästen har lyckats sälja "Fredsdiamanten"

"Fredsdiamanten" är med sina 709 karat, världens 14:e största diamant. Foto: PEACE DIAMOND / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sierra Leone är en av världens fattigaste länder. Här en bild från huvudstaden Freetown efter att regeringen utfärdat ett utegångsförbud under Ebola-epidemin, 2014. Foto: MICHAEL DUFF / AP

"Fredsdiamanten" såldes under gårdagen för motsvarande 54 miljoner kronor under en auktion i New York. 

Priset var en rejäl besvikelse för prästen Emmanuel Momoh vars gruvarbetare hittade den äggstora stenen i Sierra Leone. 

– Etthundra procent av värdet på auktionsförsäljningen av den här diamanten kommer att gå till kommer att gå till Sierra Leones regering och folk,  sa Martin Rapaport, ordförande för ett nätverk av diamanthandlare som organiserade auktionen, till nyhetsbyrån Reuters. 

Under gårdagen gick den så kallade "Fredsdiamanten" från Sierra Leone under klubban för 6,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 54 miljoner kronor, till den brittiska juvelaren Laurence Graff.

Priset var en besvikelse. 

LÄS MER: Prästens otroliga fynd – en diamant på 709 karat

Prästen avböjde tidigare ett högre bud på "Fredsdiamanten"

Prästen Emmanuel Momoh, vars arbetare upptäckte stenen i hans privata gruva i Kono-området, hade hoppats på ett betydligt saftigare pris och har tidigare tackat nej till ett slutbud på motsvarande 63,5 miljoner kronor under en auktion. 

– Vi visade diamanten överallt. Vi gjorde allt vi kunde och det var det bästa priset vi kunde få från marknaden av i dag, sa Martin Rapaport, ordförande för ett nätverk av diamanthandlare som fått i uppdrag att sköta försäljningen, till Reuters.  

Däremot verkar det nu som att 100 procent av intäkterna nu ska gå till regeringen och folket i Sierra Leone. 

– Aldrig tidigare har det hänt, sa Martin Rapaport till Reuters. 

Diamanten på 709 karat upptäcktes i mars i år. Det är den 14:e största, kända diamanten i världen. 

LÄS MER: Jättediamant såld – för nästan en halv miljard

President Ernest Bai Koroma låste in "Fredsdiamanten" 

Den lämnades över till president Ernest Bai Koroma som lät låsa in den i ett valv hos landets centralbank. 

Som en reaktion mot alla "blodsdiamanter" som producerats för att finansiera olika sidor i afrikanska länders blodiga inbördeskrig så döptes stenen till "Peace Diamond", "Fredsdiamanten". 

Tanken var nämligen att försäljningen av stenen i stället skulle finansiera rent vatten, elektricitet, skolor och sjukvårdsinrättningar åt landets fattiga. 

Sierra Leone är ett av världens fattigaste länder och befolkningsmässigt, med sina 6 miljoner invånare, mindre än Sverige. 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!