"Fredsdiamanten" är med sina 709 karat, världens 14:e största diamant. Foto: PEACE DIAMOND / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN"Fredsdiamanten" är med sina 709 karat, världens 14:e största diamant. Foto: PEACE DIAMOND / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
"Fredsdiamanten" är med sina 709 karat, världens 14:e största diamant.  Foto: PEACE DIAMOND / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sierra Leone är en av världens fattigaste länder. Här en bild från huvudstaden Freetown efter att regeringen utfärdat ett utegångsförbud under Ebola-epidemin, 2014. Foto: MICHAEL DUFF / APSierra Leone är en av världens fattigaste länder. Här en bild från huvudstaden Freetown efter att regeringen utfärdat ett utegångsförbud under Ebola-epidemin, 2014. Foto: MICHAEL DUFF / AP
Sierra Leone är en av världens fattigaste länder. Här en bild från huvudstaden Freetown efter att regeringen utfärdat ett utegångsförbud under Ebola-epidemin, 2014.  Foto: MICHAEL DUFF / AP

Prästen har lyckats sälja "Fredsdiamanten"

Publicerad

"Fredsdiamanten" såldes under gårdagen för motsvarande 54 miljoner kronor under en auktion i New York. 

Priset var en rejäl besvikelse för prästen Emmanuel Momoh vars gruvarbetare hittade den äggstora stenen i Sierra Leone. 

– Etthundra procent av värdet på auktionsförsäljningen av den här diamanten kommer att gå till kommer att gå till Sierra Leones regering och folk,  sa Martin Rapaport, ordförande för ett nätverk av diamanthandlare som organiserade auktionen, till nyhetsbyrån Reuters. 

Under gårdagen gick den så kallade "Fredsdiamanten" från Sierra Leone under klubban för 6,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 54 miljoner kronor, till den brittiska juvelaren Laurence Graff.

Priset var en besvikelse. 

LÄS MER: Prästens otroliga fynd – en diamant på 709 karat

Prästen avböjde tidigare ett högre bud på "Fredsdiamanten"

Prästen Emmanuel Momoh, vars arbetare upptäckte stenen i hans privata gruva i Kono-området, hade hoppats på ett betydligt saftigare pris och har tidigare tackat nej till ett slutbud på motsvarande 63,5 miljoner kronor under en auktion. 

– Vi visade diamanten överallt. Vi gjorde allt vi kunde och det var det bästa priset vi kunde få från marknaden av i dag, sa Martin Rapaport, ordförande för ett nätverk av diamanthandlare som fått i uppdrag att sköta försäljningen, till Reuters.  

Däremot verkar det nu som att 100 procent av intäkterna nu ska gå till regeringen och folket i Sierra Leone. 

– Aldrig tidigare har det hänt, sa Martin Rapaport till Reuters. 

Diamanten på 709 karat upptäcktes i mars i år. Det är den 14:e största, kända diamanten i världen. 

LÄS MER: Jättediamant såld – för nästan en halv miljard

President Ernest Bai Koroma låste in "Fredsdiamanten" 

Den lämnades över till president Ernest Bai Koroma som lät låsa in den i ett valv hos landets centralbank. 

Som en reaktion mot alla "blodsdiamanter" som producerats för att finansiera olika sidor i afrikanska länders blodiga inbördeskrig så döptes stenen till "Peace Diamond", "Fredsdiamanten". 

Tanken var nämligen att försäljningen av stenen i stället skulle finansiera rent vatten, elektricitet, skolor och sjukvårdsinrättningar åt landets fattiga. 

Sierra Leone är ett av världens fattigaste länder och befolkningsmässigt, med sina 6 miljoner invånare, mindre än Sverige. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen