Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PPM-rådgivarens miss - ringde privatekonomen

Privatekonomen Claes Hemberg, också känd från SVT:s "Låna för livet", kunde snabbt slå hål på argumenten när PPM-rådgivraren ringde.

PPM-rådgivaren visste uppenbarligen inte vem han hade ringt till för att försöka sälja in sina tjänster.

Privatekonomen Claes Hemberg, också känd från SVT:s "Låna för livet", kunde snabbt slå hål på argumenten.

- Fulare har jag inte varit med om i den här branschen, säger han.

PPM-rådgivaren som ringde upp Avanza banks privatekonom Claes Hemberg försökte sälja på honom en tjänst som skulle ta hand om hans premiepension bättre än vad staten gör i sjunde AP-fonden. Han varnade Hemberg för att vara inaktiv och sade att han hade förlorat mycket pengar den senaste tiden, berättar Hemberg.

– Att hävda att man är bättre än staten att ta hand om pengar och att hävda att staten är högrisk. Det är bara ljug, ljug, ljug hela vägen, säger han.

Vara försiktig

Enligt Hemberg påstod säljaren att företaget var den största svenska premiepensionsrådgivaren, att de har ett samarbete med Pensionsmyndigheten och att de har ett förmånligt erbjudande helt utan avgifter. Ingenting av det är sant.

Claes Hemberg tycker att man generellt ska vara försiktig med att låta en PPM-rådgivare ta hand om premiepensionen.

– Jag har aldrig träffat på ett PPM-företag som är värt pengarna. De är alltid dyrare än staten och så ger de alltid mindre än vad den statliga PPM-soffan lyckats med. PPM-förvaltarna, som de kallar sig, tar ofta mer än hälften av de pengar som folk lägger undan i olika former av avgifter, säger Claes Hemberg.

Inga möjligheter att skydda sig

Genom att utnyttja privatpersoners oro för hur deras pensionspengar placeras på börsen försöker privata rådgivare övertyga nya kunder att välja deras förvaltning av premiepensionen (PPM), i stället för det statliga pensionssparandet i sjunde AP-fonden. För ett år sedan blev det olagligt för förvaltare att sluta avtal om premiepensioner över telefon, i stället krävs en skriftlig bekräftelse. Det har däremot inte stoppat den aggressiva marknadsföringen som flera PPM-förvaltare för över telefon.

– En vanlig person har inga möjligheter att skydda sig mot uppenbara lögner. Det är bedrägeri i min värld, säger Claes Hemberg.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!