Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

PPM-pengarna på kontot – hög tid att välja fonder nu

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Tisdagen den 11 december kommer färska pensionspengar in på ditt konto i premiepensionen. 

Senast på söndag måste du ha valt fonder för de nya pengarna.

I Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar är PPM i fokus.

Nu i dagarna trillar traditionsenligt svenskarnas PPM-miljarder in på kontona i premiepensionen. 

– Spararna ser pengarna tisdag den 11 december, men eventuellt redan sent på kvällen måndag den 10 december, säger Johan Andersson, presschef på Pensionsmyndigheten. 

Den som vill byta fonder eller ändra fördelning innan de nya pengarna placeras bör därför agera nu. Senast den 9 december, alltså på söndag, måste fondbyten genomföras om förändringen ska hinna slå igenom. 

– Fondbyten eller ändrad fördelning som begärs från den 10 december läggs på kö och genomförs när pensionsrättshandeln är avslutad, berättar Johan Andersson, och tillägger att det dröjer ända till tidigast den 14 december.

 

Färre fonder på fondtorget

Hösten har kantats av börsoro, och även på onsdagen rasade Stockholmsbörsen. Men det är inget som Johanna Kull, sparekonom på Avanza, nödvändigtvis tycker att du behöver beakta i PPM-valet.

– Senaste månadens börsnedgång är inget de flesta av oss behöver ta hänsyn till när vi placerar våra premiepensionspengar, men är man nervös är det här ett utmärkt tillfälle att logga in och se över sina val, säger Johanna Kull, som när hon gästar Dina Pengar bjuder på en rad tips hur du ska tänka när du placerar PPM-pengarna. 

Foto: KARL GABOR / PRESSBILD

Gäst i torsdagens program är också Mikael Westberg, rättschef på Försäkringskassan och tidigare chefsjurist på Pensionsmyndigheten, som just nu utreder ett helt nytt fondtorg i premiepensionen. Han är tydlig med att utredningen kommer att landa i att det kommer finnas "väsentligt färre" fonder på fondtorget framöver.  

– Möjligheten att välja kommer mer att utgå från hur människor faktiskt är, där svårigheterna för vanliga människor att välja kommer att beaktas, säger Mikael Westberg när han gästar Dina Pengar. 

 

Amelia Adamo, tidningsdrottning, gästar Dina Pengar den 6:e december. Programmet sänds klockan 19.00 i Expressen TV. Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Programledare Frida Bratt gästas i kvällens program också av tidningsdrottningen Amelia Adamo, som förklarar varför kvinnor bör ha ett "fuck off"-kapital. Dessutom kommer SVT-profilen Alexander Norén, som också skrivit boken "Nudge", och berättar om vilka butiksfällor du ska se upp med i julhandeln. 

Programmet Dina Pengar sänds i kväll klockan 19.00 i Expressen TV, och kan därefter ses när du vill på Expressen.se.

 

19.00: Dina Pengar – nu även som tv-program

Expressens TV:s nya privatekonomimagasin Dina Pengar är programmet där vi har fokus på din plånbok. Vi analyserar och diskuterar hur din ekonomi påverkas av händelser i vår omvärld med hjälp av intressanta gäster, och du får i varje program konkreta tips och råd i viktiga frågor som sparande, pension och bolån. 

Programledare: Frida Bratt, ekonomikrönikör på Dina Pengar. 

Tid: Nytt avsnitt varje torsdag klockan 19.00 i Expressen TV.

 

I kvällens program:

19.00 Programstart

19.02 Tidningsdrottningen Amelia Adamo pratar kvinnor och pengar

19.09 Inslag: PPM-skandalerna

19.10 PPM-utredaren Mikael Westberg gästar studion

19.15 Sparekonomen Johanna Kull ger sina PPM-tips

19.18 Vi förklarar: Så väljer du rätt lågprisfond

19.20 Alexander Norén varnar för butiksfällorna i julhandeln

19.26 Inslag: Minns du när PPM sjösattes?

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!