Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han ledde jakten på försvunna pengarna

Premiepensionssystemet har kokat av fondskandaler se senaste åren, och mitt i stormen stod Mikael Westberg. Som Pensionsmyndighetens chefsjurist ledde han jakten på de försvunna fondpengarna. Nu ska han ta fram en helt ny premiepension. 

– Staten kan aldrig avsäga sig ansvar när det gäller en obligatorisk socialförsäkring, säger Westberg, som gästar Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar. 

Falcon, Allra, Solidar. Listan på fondskandaler som briserat de senaste åren började växa 2016, när Falcon Funds-härvan briserade och bolaget slängdes ut från Pensionsmyndighetens fondtorg.

– Vad många inte minns i dag är att det inte var okontroversiellt då att säga upp avtalet med Falcon. Det bestreds häftigt av bolagets företrädare. Nu när det har blivit praxis anses det som något självklart, säger Mikael Westberg när han gästar Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar. 

I Falcon Funds saknas fortfarande 800 miljoner kronor av spararnas pengar och härvans huvudperson Emil Amir Ingmansson är spårlöst försvunnen efter att ha klippt av sig fotbojan. 

– Falcon hade ett utstuderat sätt att genomföra transaktioner där syftet var att ta spararnas pengar. Pengarna har förts utomlands vilket försvårar möjligheten att spåra dem, säger Mikael Westberg. 

Enligt honom ligger huvudansvaret för att PPM-spararnas pengar har kunnat försvinna på de enskilda aktörerna, så som Falcon. 

Men det hände inom ett statligt tvingande system?

– Ja, det gjorde det. Och man kan aldrig helt frånsäga sig ansvar. Men vid den tidpunkten låg tonvikten på tillsynsansvaret i hemlandet (i Falcons fall på Malta, reds.anm). Från vår sida agerade vi när vi upptäckte att allt inte stod rätt till. 

Det är lätt att vara efterklok, menar Mikael Westberg. När premiepensionen sjösattes beslutades det att systemet skulle vara öppet och att alla som uppfyllde gemensamma europeiska krav och hade tillstånd från sina hemländer skulle få finnas på fondtorget. 

Gick det inte att förutse att oseriösa aktörer skulle ta sig in i ett så öppet system?

– Det är alltid lätt att ha synpunkter i efterhand. Vad man måste förstå är att de beteendevetenskaplig rön vi har i dag var då inte vitt spridda. Utgångspunkten var att hemlandstillsynen och medvetna val skulle säkra trygga fonder. Det finns ingen anledning att i min roll vara kritisk mot den politik och den syn man hade då. Man insåg helt enkelt inte vad 850 fonder skulle få för konsekvenser för vår förmåga att välja i premiepensionen. 

I dag har Mikael Westberg lämnat Pensionsmyndigheten för att i stället bli rättschef på Försäkringskassan. Men kombinerat med det nya jobbet leder han också utredningen av ett helt nytt fondtorg för premiepensionen. 

– Vi har sett konsekvenser av det system vi haft som nu måste hanteras. Man kan inte bortse från att för många har det varit mycket värdefullt att välja fonder, samtidigt som andra har drabbats av hård och vilseledande marknadsföring. Det handlar om att komma tillrätta med det som inte fungerar och behålla det som fungerar och är uppskattat. 

Kommer bli färre fonder

Utgångspunkten i Westbergs utredning är att fondvalen ska utgå från det statliga förvalet, det som i dag är AP7Såfa. Utredningen ska föreslå en helt ny myndighet som ska upphandla ett nytt fondtorg, vilket kommer innebära att det inte längre är fritt fram för alla fonder att vara med. 

– En konsekvens är att det kommer att bli väsentligt färre fonder. Möjligheten att välja kommer mer att utgå från hur människor faktiskt är, där svårigheterna för vanliga människor att välja kommer att beaktas. 

Det handlar alltså om att föreslå en premiepension som utgår ifrån hur svenskarna agerar, inte hur man i början av 00-talet önskade att svenskarna skulle agera. 

– Man ska inte få en sämre pension för att man inte väljer fonder i premiepensionen. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!