Postnords toppchefer kallas till krismöte

Postnords styrelseordförande Jens Moberg och vd Håkan Ericsson har nu kallats upp till ett krismöte
Foto: Mikael Sjöberg
Postnords vd och koncernchef Håkan Ericsson.

Klagomålen haglar över Postnord.

Nu kallar näringsminister Mikael Damberg (S) upp Postnords toppchefer Håkan Ericsson och Jens Moberg till ett krismöte.

Samtidigt växer den interna pressen på regeringen att agera.

– Det är politiken som ska stiga fram och ta ett ansvar, säger riksdagsledamoten Peter Persson (S).

Klagomålen mot Postnord har tredubblats hittills i år, enligt tillsynsmyndigheten Post- och Telestyrelsens (PTS) statistik.

Bara under det senaste halvår har den utskällda postjätten Postnord tagit emot 32 000 anmälningar om skadade, försenade och försvunna post och paket från kunderna, rapporterar Aftonbladet.

Postnord uppkallat till krismöte med Damberg

Postnords styrelseordförande Jens Moberg och vd Håkan Ericsson har nu kallats upp till ett krismöte med näringsminister Mikael Damberg (S) på näringsdepartementet som startade klockan 16.00 i dag.

– Vi ska träffa Damberg för att prata om situationen. Vi ska ge honom en uppdatering på de kundklagomål som finns. Hur situationen ser ut, hur den verkliga kvaliteten ser ut och hur den upplevda kvaliteten ser ut, säger Håkan Ericsson i Expressen TV på väg till mötet och tillägger:

– Jag vill säkerställa att han (Damberg) har en bra bild av hur läget ser ut och vad vi gör.

Håkan Ericsson uppger att Postnord befinner sig i den kanske största omställningen någonsin.

– Det är klart att digitaliseringen volymerna minskar oerhört kraftigt på brevsidan.


LÄS OCKSÅ: Kundernas raseri mot Postnord


Med på mötet är också Eva Lindström, statssekreterare och departementschef i näringsdepartementet och Stina Billinger, planeringschef.

Näringsminister Mikael Damberg (S).
Foto: Patrik C Ã Sterberg/STELLA

– Mikael Damberg har kallat till mötet för att förhöra sig om läget mot bakgrund om statusen på postgången. Han kommer att redogöra för regeringens förväntningar på styrelsen, säger pressekreteraren Gösta Brunnander.


LÄS OCKSÅ: Klagomålen ökar på Postnord


Samtidigt växer den politiska pressen på regeringen att agera.

Intern kritik mot regeringens hantering av Postnord

Riksdagsledamoten Peter Persson (S), med en lång karriär som kommunalråd i Jönköping bakom sig, är öppet kritisk mot regeringens skötsel av Postnord, som ägs till 39,3 procent av den danska staten och till 60,7 procent av den svenska staten.

– Politiken fråntar sig ansvar. Det skickas ut i organisationen, som en slags beställning, där det pågår en väldigt massa konstiga saker. Jag tycker att det är politiken som ska stiga fram och ta ett ansvar, säger S-profilen från Jönköping.

Lars Hjälmered (M), vice ordförande i riksdagens näringsutskott, kräver att Damberg redogör för läget i utskottet.

– Vi räknar med att han kommer snarast möjligt när det passar kalendermässigt, säger han till TT.

"Viktigast att post- och paketutdelningen fungerar"

I en fråga till regeringen ifrågasätter Persson även PTS tillsyn av Postnord:

“Sedan 2010 genomför PTS årligen två innovationstävlingar för att få fram smarta kommunikationslösningar för alla – oavsett funktionsförmåga.

Vore det inte bättre att PTS i samverkan med Postnord först såg till att gamla men basala kommunikationslösningar, typ post och paket, började fungera?

Genom vilka åtgärder avser statsrådet att säkerställa och kvalitetssäkra en basal postservice i hela landet?”


LÄS OCKSÅ: Kundernas raseri mot Postnord


Efterlyser nya ägardirektiv för Postnord

Peter Persson berättar att han möter många väljare som är väldigt upprörda och känner vanmakt över problemen med postutdelningen.

– Jag förväntar mig ett besked om att regeringen har fått en sådan information om brister i verksamheten att man måste ta det med företagsledningen och överväga att ge andra instruktioner, det vill säga ägardirektiv, säger Peter Persson (S).

Peter Persson efterlyser en politisk debatt på högsta nivån om Postnords inriktning:

– Borde vi inte ta fram ägardirektiv som handlar om det som är primärt för Posten? Att dela ut paket och brev på ett effektivt och säkert sätt. I dag verkar de syssla med allt annat, säger han.

Peter Eriksson "PTS har ökat tillsynsinsatserna"

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) är tillsynsansvarig för Post- och telestyrelsen och uppger att myndigheten har ökat tillsyns­insatserna av Postnord, med bland annat fler fysiska tillsynsbesök, tätare dialog och krav på och uppföljning av lokala åtgärdsplaner.

– Jag har fullt förtroende för PTS tillsyn på postområdet och fortsätter följa frågan noga, skriver Peter Eriksson i ett svar till Dina Pengar.

I augusti i fjol tillsatte regeringen av utredning som ser över postlagstiftningen. Slutbetänkandet är nu på remiss till och med den 15 december.

– Regeringen håller på att ta ställning till hur vi ska gå vidare med utredningens förslag, skriver Peter Eriksson.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!