Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Priset på frimärken höjs

Postnord har allt förre brev att dela ut när samhället digitaliseras.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Portot höjs efter julhelgen med två kronor.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Vid årsskiftet höjder Postnord portot på vanliga brev med två kronor. 

Nya priset på brev upp till 50 gram blir 11 kronor.

Prishöjningen görs för att kompensera minskade volymer, uppger Postnord.

– Den svenska samhällsutvecklingen påverkas starkt av digitaliseringen. Sedan millennieskiftet har över hälften av de fysiska breven övergått till digital kommunikation, och det finns inga tecken på att volymminskningen kommer avstanna säger Annemarie Gardshol, vd PostNord Sverige i ett pressmeddelande på måndagen.

När allt färre brev skickas blir varje brev dyrare att hantera eftersom en stor andel av kostnaderna är fasta; brevbäraren åker sin slinga oavsett hur många brev som finns att dela ut, skriver Postnord.

Prishöjning den 1 januari 2020

Nu vill man kompensera för ökade kostnader och därför kommer portot därför att höjas från nio kronor till 11 kronor för ett brev upp till 50 gram. 

Ändringen träder i kraft den 1 januari 2020. Samtidigt höjs portot för ett utrikesbrev med en krona till 22 kronor. Postnord kommer också att se över prissättningen för övriga delar av brevverksamheten som inte omfattas av prisregleringen på porto, meddelar man.

”Förstår att det kommer att drabba många”

– Till skillnad från postoperatörer i många andra europeiska länder får vi inget statsstöd för postservicen och när brevvolymerna faller behöver vi kompensera för våra ökade kostnader per utdelat brev. Jag har full förståelse för att denna portohöjning kommer att påverka de som skickar många brev, kommenterar Annemarie Gardshol på Postnord.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!