Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Postnords ordförande stannar – mot sin vilja

Näringsminister Mikael Dambergs krisplan för ordförandejobbet i Postnord träder nu i kraft. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu har regeringen övertalat Jens Moberg att sitta kvar som ordförande för Postnord Foto: Postnord
Postnord har det senaste året upplevt ett tilltagande kaos med paketanstormningen från Kina. Foto: Copyright © Peter Phillips, All Rights Reserved

Det är det lediga jobbet som ingen vill ha och har kallats "självmordsuppdrag". 

Nu har regeringen övertalat Jens Moberg att sitta kvar som ordförande för Postnord. 

– Jens Moberg har rutin och erfarenhet och han fortsätter i väntan på att vi har en ny ordförande, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till Svenska Dagbladet. 

I förra veckan rapporterades det om att SAS tidigare vd, Mats Jansson, valt att hoppa av det kommande uppdraget som styrelseordförande för Postnord. 

"Ett självmordsuppdrag", kallade han jobbet i Dagens industri. 

LÄS MER: Klagomålen mot Postnord väller in – slår rekord varje år

Damberg: "Mats Jansson får stå för sina uttalanden"

Den svensk-danska postjätten brottas med bottenlåga förtroendesiffror och ett ständigt ökande paketkaos till följd av den ökande, globala e-handeln. 

– Mats Jansson får stå för sina uttalanden. Man måste vara helhjärtad engagerad om man ska ta över ordförandeposten, säger Mikael Damberg till Svenska Dagbladet.

Mats Janssons uttalande lär inte ha ökat jobbets dragningskraft hos potentiella sökande. 

LÄS MER: Postnord: ”För många som upplever problem”

Regeringens nya krisplan för Postnord

Nu berättar Svenska Dagbladet att det ännu inte finns någon efterträdare till sittande ordföranden, Jens Moberg. Därför träder regeringens krisplan i kraft: att låta Jens Moberg bli omvalde vid stämman den 26 april och fortsätta som ordförande – till hans efterträdare har rekryterats. 

Regeringen hoppas att detta snart ska vara gjort. 

– Några månader får man nog räkna med. Vi ska göra det seriöst tillsammans med danskarna och inte stressa, säger Mikael Damberg till Svenska Dagbladet. 

Tidningen rapporterar att även Anitra Steen blir kvar i styrelsen och att även den tidigare S-ministern Ulrica Messing och tidigare Coop-vd:n Sonat Burman-Olsson tar palts i styrelsen. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!