Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnordchefens desperata vädjan i mejl till regeringen

Postnordchefen Håkan Ericsson har i ett mejl till regeringen vädjat om uppbackning i form av positiva uttalanden från näringsminister Mikael Damberg. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Postnord kämpar hårt för att få ordning på distributionen av brev och paket. Foto: MIKAEL SJÖBERG
– Jag har varit väldigt tuff mot Postnords ledning och sagt att jag förväntar mig höjd kvalitet, säger näringsminister Miakel Damberg.Foto: OLLE SPORRONG

Postnords ledning har i desperata mejl vädjat till regeringen om att näringsminister Mikael Damberg ska gå ut och prata positivt om företaget.

Men vädjan har fått kalla handen.

– Postnord har en lång väg kvar innan man återupprättat förtroendet, säger Mikael Damberg.

Postnordledningen blir allt mer pressad och upplever sig klämd av både regeringen och svenska folket.

Allmänhetens förtroende för postjätten sviktar.

Skandalrubrikerna har avlöst varandra.

Företaget har svårt att nå upp till sina mål med att leverera post i tid till kunderna.

Företagsledningen anser sig allmänt sviken av ägaren: i klartext regeringen.

LÄS OCKSÅ: Postnord behöver 3 miljarder

Regeringen dröjer med besked om ändringen av postlagen så att bolaget mer fritt kan bestämma portot och inte behöva dela ut breven dagen efter att de postats. Posten vill ha två dagar på sig när det gäller majoriteten av brev som skickas över landet. Företaget vill också slippa springa runt med posten i trappuppgångarna i flerfamiljshus utan i stället ha boxboxar i bottenvåningarna där de lämnar posten. 

Postnords ledning vill ha besked om hur bantningen i företagets danska verksamhet ska betalas. Minst 3 000 anställda ska bort i den danska delen som störtblöder ekonomiskt. Men många av danskarna sitter med guldkantade avtal som ger dem lön i tre år om de får sparken. Och de behöver inte jobba under uppsägningstiden.

De enda positiva artiklarna i media är de artiklar som Postnord själva har sponsrat.

Mejlet där Postnordchefen Håkan Ericsson vädjar till regeringen.

Pressat läge för Postnordchefen - skickade mejl

Det var lägesbilden när Postnordchefen Håkan Ericsson i slutet av april skickade ett mejl till regeringen. Mejlet andades desperation.

 

LÄS OCKSÅ: Postnord drunknar i Kinabrev 

 

Dagen efter Postnords bolagsstämma den 27 april, där Håkan Ericsson pekat på mätningar som visade att man var på rätt väg med posthanteringen, skickade han ett mejl strax före lunch. Mejlet var ställt till Måns Carlson, kansliråd på näringsdepartementet och statens representant i Postnords styrelse. Kopia på mejlet gick till statssekreterare Eva Lindström, näringsminister Mikael Dambergs närmaste medarbetare.

Under rubriken/ämnet ''Uttalande av Damberg'' skrev Håkan Ericsson bland annat att Postnords interna mätningar visade att ''vi har bra kvalitet''.

Mikael Damberg (S).Foto: THOMAS ENGSTRÖM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

Ville bli uppbackad av Damberg

Men huvudbudskapet från Håkan Ericsson var ett annat. Postnordchefen vädjade om att näringsministern skulle gå ut och backa upp ledningen - alltså i praktiken Håkan Ericsson - med positiva uttalanden om att bolaget var på rätt väg med sina leveranser av brev och paket till kunderna.

''Det är nästan omöjligt att få pressen att ta detta till sig och att få en vändning i image kommer bli mycket svårt utan att någon annan än vi säger att vi har bra kvalitet. Det som verkligen skulle hjälpa är att Damberg uttalar sig positivt, att han har förtroende och att han nu sett att vi aktivt lyft kvalitet till en riktigt bra nivå!''.

Mejlet avslutades med:

''Hur kan vi säkerställa att Damberg får alla de fakta han behöver för att kunna stödja oss med ett uttalande?''.

Men det kom inga positiva signaler från Mikael Damberg. Mejlet möttes av tystnad.

Styrelseordföranden i ny vädjan

Sex dagar senare - den 4 maj - skickade Postnords styrelseordförande, dansken Jens Moberg, en vädjan direkt till statsekreterare Eva Lindström, näringsministerns närmaste medarbetare.

LÄS OCKSÅ: Mariannes raseri mot Postnord 

Moberg vädjade osminkat om att regeringen skulle gå ut och stötta Postnords ledning. Han förklarade att en sådan signal skulle betyda mycket för ledningens motivation.

Men de positiva signalerna som ledningen hoppats på har uteblivit från regeringen.

– Postnord har en lång väg kvar innan man återupprättat förtroendet. Den går bara via att man förbättrar kvaliteten så att människor litar på att posten kommer som den ska. Det är det enda sättet att återupprätta förtroendet, säger Mikael Damberg.

''Det är inte brevbärarnas fel''

– Sedan kan jag förstå att inte minst brevbärare i Sverige, som sliter och kämpar i en tuffare organisation än tidigare, känner att det är ganska tråkigt att få läsa om Postnord i den ena tidningen efter den andra, om att det blivit fel eller misslyckats. Det är inte brevbärarnas fel att vi haft problem med med den tekniska utrustningen och problemen i Danmark som tynger bolaget väldigt mycket.

Postnords ledning får sannolikt vänta ett tag till innan Damberg slår på stora trumman med positiva signaler till svenska folket om att Postnords ledning gör ett bra jobb.

– Jag har varit väldigt tuff mot Postnords ledning och sagt att jag förväntar mig höjd kvalitet för att svenska folket måste kunna lita på att brev och paket kommer fram som de ska i hela Sverige. Det är en viktig del av samhällsservicen i vårt land, säger han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!