Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnord tvingas skicka tillbaka 400 000 paket

400 000 paket har inte hämtats ut hos Postnord av beställarna. Företaget tvingas nu skicka tillbaka paketen till avsändarländerna utanför EU, främst Kina. Foto: Kalle von Hausswolff / Postnord
1 mars skärptes reglerna för alla postförsändelser med ett deklarerat värde.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Postnord tvingas sända tillbaka 400 000 paket, rapporterar SVT

Detta efter att kunderna inte velat hämta ut dem efter det nya regelverket från 1 mars i år som innebar en förhöjd avgift för paket från Kina och länder utanför EU. 

Avsaknad av moms och låga eller ibland obefintliga fraktavgifter gjorde det extremt billigt att köpa kläder och prylar via nätet från Kina och andra länder utanför EU. 

1 mars skärptes reglerna för alla postförsändelser med ett deklarerat värde.

I praktiken innebar det att ett e-handlat mobilskal på 40 kronor i stället kostade 50 kronor efter att moms på 25 procent lags på. 

Dessutom tillkom en ny avgift på 75 kronor som Postnord tog ut för alla paket som hade ett värde under 1 500 kronor.

 

LÄS OCKSÅ: Postnords ordförandekandidat hoppade av på grund av kaoset

Paketen hämtas inte ut

Nu har Postnord börjat se följder av de nya reglerna. 400 000 paket har inte hämtats ut av beställarna och de tvingas nu att skickas tillbaka. 

– Vi är en del i en internationell överenskommelse som säger att om man får en vara  som kommer från ett annat land  och som inte hämtas ut så ska den skicka tillbaka till det landet, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till SVT Nyheter. 

De flesta paketen kommer att skickas tillbaka till sina ursprungsländer med båt i stället för flyg. 

– Vi är glada för det, för den minskar i alla fall miljöpåverkan något av att skicka tillbaka alla varorna. Idealet är förstås att man inte beställer varor som man inte hämtar ut. Det måste vara den grundläggande förutsättningen, säger Thomas Backteman till SVT. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!