Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnord stoppar alla paket till Kina

Forskare: Viktigt att identifiera "Superspridare".
Sjukhuspersonal flyttar en coronaviruspatient i Fuyang i centrala Kina.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Postnord stoppar alla försändelser till Kina.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
En flicka med ansiktsmask reser tillsammans med sina föräldrar på en buss i Shanghai.
Foto: DAVE TACON / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: CLIFF HIDE/LNP/SHUTTERSTOCK / CLIFF HIDE/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Antalet bekräftade fall av coronaviruset fortsätter att öka – och minst 1 100 personer har dött, enligt de senaste uppgifterna. 

Postnord har stoppar alla brev och paket till Kina – och UD skärper sin avrådan från resor till Hubei-provinsen. 

I Storbritannien har virusskräcken spridits inne i ett fängelse – där en person kollapsat i sin cell efter att ha flyttats från ett thailändskt fängelse, skriver Sky News.

Antalet dödsfall bland personer som smittats av det nya coronaviruset, som WHO nu döpt till COVID-19, i Kina nådde på tisdagen 1 100, enligt AFP.

Dock rapporterar kinesiska myndigheter att antalet smittade per dag nu har börjat minska. 

Under måndagen bekräftades ytterligare 2,478 fall, en minskning med en femtedel från söndagens 3 062.

UD har meddelat att de nu skärper sin avrådan. Nu avråder de från samtliga resor till Hubei-provinsen – från att tidigare bara ha gällt icke-nödvändiga resor. Samtidigt avråder de från icke-nödvändiga resor till Zhejiang-provinsen. 

Sky News rapporterar att två personer inne i det brittiska fängelset HMP Bullingdon testas för coronaviruset. En fånge ska ha kollapsat inne i sin cell efter att tidigare förflyttats från ett thailändskt fängelse till det brittiska. 

Fångarna som misstänks ha smittats hålls nu helt isolerade från övriga fångar och personal. 

Enligt Sky News hålls 1 114 fångar inspärrade i fängelset. 

”60-80 procent kan smittas”

Professor Gabriel Leung, epidemiolog och expert på coronavirus vid Hong Kong University varnar i en intervju med The Guardian att en majoritet av jordens befolkning kan komma att drabbas, om inte insatserna mot spridningen får effekt.

Om coronaviruset fortsätter att spridas enligt den nuvarande utvecklingen kommer mellan 60 och 80 procent av jordens befolkning att drabbas säger han.

Utvecklingen av epidemin står och faller med hur väl Kinas och andra länders insatser för att isolera de smittade och förhindra spridning.

– Kommer 60-80 procent av världens befolkning att smittas? Kanske inte. Kanske kommer det i vågor, säger han och tillägger.

– Kanske kommer viruset att minska dess dödlighet, eftersom det inte hjälps av att det eventuellt dödar alla i dess väg, för då dör det också.

Stopp för paket till Kina

Nu rapporterar tidningen Ehandel att Postnord agerar. På grund av coronautbrottet är det inte längre möjligt att skicka brev och paket till Kina.

Det är från och med nu inte möjligt att lämna in försändelser till Kina i Postnords nät. Precis som många av världens postar har vi varit tvungna att ta det beslutet då fraktkapaciteten till Kina just nu är mycket begränsad”, säger Maria Ibsén, pressansvarig vid Postnord, till Ehandel.

De som redan har fått i väg sina försändelser till Kina kan, enligt Ehandel, räkna med att de inte kommer fram. China Post har tidigare meddelat att de under utbrottet slutat med utlämning genom fysiska möten. 

I dag finns ingen prognos om när transporterna går i gång igen. 

Sparkas på grund av viruset

Flera högt uppsatta tjänstemän i provinsen Hubei och staden Wuhan – där utbrottet startade – har nu fått sparken, rapporterar BBC.

Den lokala partisekreteraren samt chefen för Hubeis Hälsokommission har både ”flyttats”, och även vicedirektören för Röda korset i Hubei har sparkats.

Enligt kinesisk statsmedia har över 100 personer sparkat eller varnats i Hubei och andra provinser i samband med coronavirusutbrottet.

CORONAVIRUSET I SIFFROR

Fastlandskina: 1 016 döda av 42,638 bekräftade fall.

Hong Kong: 1 död av 42 bekräftade fall.

Macau: 10

Japan: 161, varav 135 på kryssningsfartyget Diamond Princess

Singapore: 45

Thailand: 32

Sydkorea: 27

Malaysia: 18

Taiwan: 16

Australien: 14

Tyskland: 14

Vietnam: 14

USA: 13

Frankrike: 11

Storbritannien: 8

Förenade Arabemiraten: 8

Kanada: 7

Filippinerna: 1 död av 3 fall.

Indien: 3

Italien: 3

Ryssland: 2

Spanien: 2

Belgien: 1

Nepal: 1

Sri Lanka: 1

Sverige: 1

Kambodja: 1

Finland: 1Källa: Associated Press

Rädsla för ”superspridare”

Samtidigt ökar rädslan för såkallade ”superspridare” efter att en brittisk man som drabbats av coronaviruset i Singapore, i sin tur smittat elva andra, i tre länder.

Efter att ha deltagit i en konferens i Singapore åkte mannen på skidsemester i Alperna, innan han återvände hem till Hove utanför Brighton, på engelska sydkusten.

Mannen har hittills kunnat kopplas till fyra sjukdomsfall i Storbritannien, fem i Frankrike och ett misstänkt fall på Mallorca.

Det är betydligt fler än snittet, där en person med coronavirus generellt sett smittar två till tre personer.

Under tisdagen rapporterade Smålandsposten om ett nytt misstänkt coronafall i Växjö där provsvar väntas komma på onsdag. 

Samtidigt rapporterar Sky News att två fångar i Oxfordshire testas för möjligt fall av coronaviruset. 

Professorn om ”superspridaren” i England

”Närmaste veckorna blir avgörande”, säger professor Björn Olsen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!