Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnord-personalens larm efter kritikstormen

Kundernas ilska mot Postnord eskalerar för var dag och på företagets Facebooksida rasar klagomålen in.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Det gäller borttappade paket, saker som gått sönder i samband med leveransen, brev som delas ut till fel adresser, post som inte delas ut alls under flera dagar och paket som öppnats innan de nått kunden.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

De kritiseras dagligen för att inte leverera post och paket på ett acceptabelt sätt.

Nu larmar ett skyddsombud på Postnord om att personalens arbetsbelastning är för hög och att organisationen på företaget måste ändras.

"Den psykosociala arbetsmiljön är inte tillfredsställande. Många har resignerat och letar andra jobb, även ”trotjänare”, skriver ombudet i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Kundernas ilska mot Postnord eskalerar för var dag och på företagets Facebooksida rasar klagomålen in. Det gäller borttappade paket, saker som gått sönder i samband med leveransen, brev som delas ut till fel adresser, post som inte delas ut alls under flera dagar och paket som öppnats innan de nått kunden.

Expressen skrev i går om Therese Mellon i Saltsjö-Boo som upptäckte att Postnords personal levererat hennes paket genom att kasta det över et två meter högt staket så det landade på hennes stenlagda uteplats.

– Jag undrar hur den personen som slängde över paketet tänkte, säger hon.


LÄS MER: Postnord kastade Theréses paket över höga staketet 


"Övertidstimmarna skenar i väg"

Samtidigt kommer nu de första tecknen på att postkaoset kan bero på att företaget ställer orimliga krav på sin personal.

Ett skyddsombud för Postnords verksamhet i en mellansvensk stad har larmat Arbetsmiljöverket om att situationen för de anställda är ohållbar.

I anmälan som kom in till myndigheten i måndags beskriver skyddsombudet hur "övertidstimmarna skenar iväg" och att personalen inte hinner dela ut alla försändelser under ordinarie arbetstid, vilket resulterar i att post och paket blir liggande på kontoret.

Ombudet kräver nu en förändring i organisationen där man avsätter mer tid för de olika rutterna som brevbärarna gör.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Den krävande situationen gör att många aktivt letar nya jobb.

"Den psykosociala arbetsmiljön är inte tillfredsställande. Många har resignerat och letar andra jobb, även ”trotjänare”. Högt sjuktal är inte bara otur!" skriver ombudet.

Kräver mer tid för jobbet

Ombudet kräver nu en förändring i organisationen där man avsätter mer tid för de olika rutterna som brevbärarna gör.

"Vissa slingor måste göras om, då tiderna för dessa inte stämmer med verkligheten." och "Se över ledarstrukturen. Hög belastning på ledare." är några av åtgärderna ombudet kräver.

Men Postnord menar att situationen i den aktuella staden är extrem eftersom företaget nyligen slagit ihop två olika kontor under ett och samma tak där.

– Då tar det lite tid att komma in i nya rutiner och få allt att fungera, men vår platschef ska ha ett möte med facket under fredagen där vi ska diskutera organisationen, säger Erika Ahlqvist, distributionschef på Postnord.

Postnord: Ändrar för att möta nya krav

De många klagomålen på paket som inte kommer fram i tid eller levereras på kritiserade sätt beror många gånger enligt henne på att postverksamheten förändrats de senaste åren.

– Eftersom vi skickar mindre brev samtidigt som e-handeln hela tiden ökar behöver vi nya fordon och maskiner för att kunna möta de nya kraven och det är saker vi håller på och ändrar. Det innebär också att vi behöver se över tidsåtgången för olika slingor, säger Erika Ahlqvist.

Hon betonar samtidigt att det aldrig är acceptabelt att deras personal levererar försändelser genom att kasta in dem på kunders tomter eller liknande.

– Det har inget att göra med tidspress utan handlar enbart om dålig attityd, så kan man aldrig behandla ett brev eller paket, säger Erika Ahlqvist.

Expressen har sökt skyddsombudet som anmält Postnord till Arbetsmiljöverket.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!