Postnord ger miljard- nota till skattebetalare

Postnord kan kosta skattebetalarna miljarder.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Näringsminister Mikael Damberg har tidigare varit kritisk till Postnord.
Foto: JESSICA GOW/TT

Danska delen av Postnord gick back med över en miljard förra året.

Nu ska de säga upp tusentals personer – men de förmånliga avtalen blir dyra för den svensk-danska koncernen.

Något som kan kosta miljarder för de svenska skattebetalarna, skriver DN.

Det har varit en tuff start på året för postkoncernen Postnord. När de redogjorde för sitt årsresultat stod det klart att de gjort en miljardförlust. Den exakta förlusten landade på 1 miljard 12 miljoner kronor. 

Det var främst den danska delen av bolaget som drog ned resultatet. Danska Postnord gick back med 1 miljard 910 miljoner kronor. Samtidigt gjorde den svenska sidan en vinst på 750 miljoner.


LÄS MER: Regeringen tar fram krisplan för Postnord 


Förlusten har nu lett till att man ska dra ned på personalen i Danmark, med 3 500–4 000 personer skriver DN. En stor del av dem har ett avtal som gör att de är garanterade tre årslöner om de sägs upp. 

Postnord kan kosta miljarder

Kostnaden för uppsägningarna skulle kunna landa på tre miljarder kronor, skriver DN. Nu begär Postnord ett kapitaltillskott av Postnords ägare. 

Svenska staten äger 60 procent av koncernen. Därmed skulle de svenska skattebetalarna kunna få hosta upp 1,8 miljarder kronor.

– Det rör sig om minst det under de närmaste åren, säger koncernchef Håkan Ericsson till DN.

Mikael Damberg prioriterar svenska Postnord

I mitten av februari började regeringen ta fram en krisplan för Postnord. Ett internt dokument visade att näringsminister Mikael Damberg var orolig över koncernens utveckling.

– Jag har sagt till Postnord att de måste vända resultaten och visa bättre kvalitet i nästa kvalitetsutvärdering. De (Postnord) säger att de infört  en rad kvalitetsförbättrande åtgärder och ser i sina system att  kvalitén vänt uppåt men det återstår nu att bevisa, sade han till TT då.


LÄS MER: Nya ultimatumet till Postnord: Skärp er 


Han frågades också ut om Postnord i näringsutskottet. Då kritiserades både förlusterna och koncernens skamfilade rykte.

– Min prioritet är att slå vakt om den svenska postens verksamhet och det  är två saker som måste hända: Vi måste fortsatt klara omställningen av  den svenska verksamheten så att den klarar digitaliseringen och för det  behöver vi en ny moderniserad postlagsstiftning, sade han enligt TT.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!