Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vd:n: Måste börja flyga brev – för att klara oss

Företaget är i dag på plats för möte i riksdagen.
Energiminister Anders Ygeman (S).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annemarie Gardshol, vd för Postnord.
Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
Postnords huvudkontor i Solna.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Krisen för Postnord är ämnet för dagen när riksdagens näringsutskott och trafikutskott möter bolagets ledning och ansvariga ministrar.

Måste skattebetalarna skjuta till mer pengar eller ska Danmark och Sverige dela upp bolaget igen? Ska breven delas ut mer sällan?

Det är några av de frågor som ledamöterna i de båda utskotten kan tänkas ta upp när ledningen för Postnord, bolaget som bildades genom en sammanslagning av den danska och svenska posten 2009, kommer till riksdagen. Enligt uppgift till TT kommer vd, finanschefen och styrelseordförande i Postnord, förutom näringsminister Ibrahim Baylan (S) och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Baylan har ansvar för statens ägande i Postnord medan Ygeman har ansvar för de regler som styr brevutdelning och annan verksamhet.

Sagt nej

Postnords vd Annemarie Gardshol har bett om regeringens godkännande för att redan i sommar kunna gå över till att ha tre dagar på sig att dela ut brev. Det har Anders Ygeman sagt nej till redan. 

Enligt Postnord skulle det vara ett sätt att minska kostnaderna för den kostsamma utdelningen när antalet brev som skickas minskar stadigt år efter år.

Ygeman har flaggat för att regeringen planerar en utredning om postutdelningens framtid.

TV: Anders Ygeman (S): ”Värnar om en god postservice på landsbygden”

Postnords ledning möter ministrar i riksdagen på tisdagen.

Upprepar begäran

I en intervju med Nyhetsmorgon på tisdagen upprepade Annemarie Gardshol sin vädjan om besked innan sommaren, men klargjorde att det inte handlade om att införa det nya systemet omedelbart, utan om två-tre år.

– Vi skulle vilja ha ett besked till sommaren. Det betyder inte att vi ska införa det till sommaren, utan att vi ska kunna planera för framtiden.

I intervjun säger Annemarie Gardshol att det finns en miljöaspekt att Postnord får mer tid på sig att dela ut brev.

– I dag har vi två dagar på oss, men ska vi klara det måste vi börja flyga breven igen, vilket innebär en kostnad och en miljöpåverkan. 

På en rak fråga om Postnords framtid svarade Annemarie Gardshol:

– Nej det finns inget konkurshot.

Politisk strid

Också i Danmark pågår en politisk strid om postverksamhetens framtid. Transportutskottet i danska folketinget utreder för närvarande olika handlingsalternativ, enligt Dagens Nyheter. 

Enligt tidningen är den politiska viljan att skjuta till mer pengar – utöver vad som redan skett – inte så stor. I Danmark har brevvolymerna sedan länge minskat, mycket snabbare än vad de hittills har gjort i Sverige.

Så sent som 2017 fick Postnord tillskott från både den svenska och den danska staten, efter en strid som skapade dålig stämning på båda sidor om Öresund.

TV: Hotet: Postnord riskerar konkurs

Företaget är ett av Sveriges största med 20 000 anställda.

Det här är Postnord:

Hanterar post och paketutdelning inom Sverige

TV: Postnord: ”Inte hotade av konkurs”

Ser utmaningar framöver.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!