Det gäller att vara fingerfärdig. Men spelet uppskattas inte av Postnord.Det gäller att vara fingerfärdig. Men spelet uppskattas inte av Postnord.
Det gäller att vara fingerfärdig. Men spelet uppskattas inte av Postnord.
Niklas Persson kör paket för Postnord och testade spelet. Han blev inte jätteimponerad.Niklas Persson kör paket för Postnord och testade spelet. Han blev inte jätteimponerad.

Niklas Persson kör paket för Postnord och testade spelet. Han blev inte jätteimponerad.

"Jag tycker att det är lite tråkigt för det finns väldigt många chaufförer och det är några, väldigt få, som inte kan utföra sitt jobb korrekt", säger Niklas"Jag tycker att det är lite tråkigt för det finns väldigt många chaufförer och det är några, väldigt få, som inte kan utföra sitt jobb korrekt", säger Niklas
"Jag tycker att det är lite tråkigt för det finns väldigt många chaufförer och det är några, väldigt få, som inte kan utföra sitt jobb korrekt", säger Niklas
Spelet går ut på att användaren ska kasta in ömtåliga paket, märkta "aktas", i en "Paketmord"-bil.Spelet går ut på att användaren ska kasta in ömtåliga paket, märkta "aktas", i en "Paketmord"-bil.

Spelet går ut på att användaren ska kasta in ömtåliga paket, märkta "aktas", i en "Paketmord"-bil.

Spelet finns för iOS (Aplle/Iphone) och Android men har hittills inte laddats ner i några jättestora volymer.Spelet finns för iOS (Aplle/Iphone) och Android men har hittills inte laddats ner i några jättestora volymer.

Spelet finns för iOS (Aplle/Iphone) och Android men har hittills inte laddats ner i några jättestora volymer.

Spelets beskrivning: "I Paketmord möter du dagens alla utmaningar som en modern budbilsförare. Du har i uppgift att slutföra dina ordrar samtidigt som du skrapar ihop så saftig provision som möjligt".Spelets beskrivning: "I Paketmord möter du dagens alla utmaningar som en modern budbilsförare. Du har i uppgift att slutföra dina ordrar samtidigt som du skrapar ihop så saftig provision som möjligt".
Spelets beskrivning: "I Paketmord möter du dagens alla utmaningar som en modern budbilsförare. Du har i uppgift att slutföra dina ordrar samtidigt som du skrapar ihop så saftig provision som möjligt".

Postnord försöker stoppa hånande app

Publicerad

Ett spel som driver med Postnords leveranser har blivit en snackis internt – och en het potatis för företagets ansvariga.

Efter tusentals nedladdningar försöker nu Postnord stoppa spelet.

– Herregud, det är ett litet oskyldigt spel, varför reagera? säger Mikael Spuhl, utvecklaren bakom spelappen.

Det stormade rejält kring postleverantören Postnord under 2016.

Det har funnits ett missnöje från kunder som har vittnat om problem med leveranser, trasiga brev och paket, och det har rapporterats om dumpade farsdagspresenter och trasiga julklappar.

– Det är under all kritik, sa en kund till Expressen i oktober.

En månad senare kunde Expressen visa en video där man ser hur en anställd kastar in kundernas paket i sin bil.

Och nu har den samlade kritiken blivit ett hånfullt mobilspel:

"Paketmord".

"I Paketmord möter du dagens alla utmaningar som en modern budbilsförare. Du har i uppgift att slutföra dina ordrar samtidigt som du skrapar ihop så saftig provision som möjligt", går det att läsa i spelets beskrivning.

Spelet går ut på att användaren ska försöka lasta sin budbil med ömtåliga paket, märkta "aktas" – eller snarare kasta in paketen och samla poäng. Budbilens färg, och logotypens typsnitt, påminner om Postnords.

I sociala medier har spelet hyllats av användare.

"Det sjukaste jag sett", skriver en person på Facebook.

"Det bästa spelets som gjort till en mobil", skriver en annan.

Det gäller att vara fingerfärdig.

Medarbetare kritiska

Det enkla spelet, som finns tillgängligt för Apple- och Android-telefoner, har laddats ner tusentals gånger sedan jul och blivit en snackis bland anställda inom Postnord.

Men inte av positiva anledningar.

– Jag tyckte väl att det var lite patetiskt eller vad man ska säga. Men jag var tvungen att ladda ner det för att kolla hur det fungerar, säger Niklas Persson, från Sundsvall, som kör brev och paket för Postnord.

Nej, Niklas var inte jätteimponerad av spelet.

Niklas och hans vänner och kolleger hade hört talas om spelet men trodde till en början att det hela var ett skämt.

– Jag tycker att det är lite tråkigt för det finns väldigt många chaufförer och det är några, väldigt få, som inte kan utföra sitt jobb korrekt. De har snappat upp de dåliga sakerna, säger Niklas, och fortsätter:

– Vi kör ju flera tusen paket varje dag och det är väldigt få gånger som det går fel. Det är sällan det positiva kommer fram och så är det väl i många sammanhang, det är väl så det är 2017.

Det går ut på att packa bilen full.
Ungefär så här.

Enligt uppgifter till Expressen har Postnord varit i kontakt med Apple för att försöka stoppa spelappen.

– Vi vet att spelet finns, ja. Det finns inte så mycket att säga om den men vi vet att den finns, och vi tittar på den. Men vi kan inte säga så hemskt mycket, säger Maria Ibsen, pressekreterare på Postnord.

Men det här är något som ni försöker stoppa?

– Alltså, det är ingenting som jag vet, men jag vet att det finns de som håller ögonen på det, så.

"Herregud, det är ett spel"

"Paketmord" är utvecklat av 3D Interactive STHLM, som vanligtvis utvecklar appar inom AR (augmented reality, "förstärkt verklighet", red. anm.) och VR, virtual reality.

– Det uppskattas ju inte av alla, om man säger så, säger Mikael Spuhl, vd och ägare på 3D Interactive STHLM.

– Det här var en rolig grej som vi tyckte kunde vara kul att släppa, men att det skulle bli så här trodde vi inte, fortsätter han.

Spelet har laddats ner ett par tusen gånger på varje plattform.

Mikael Spuhl beskriver spelet som "ett plojspel som kanske skulle få 1 000 nedladdningar".

– Men vi får se. Om Postnord tycker att det är illa så får de väl höra av sig till oss och ta en dialog. Men vi har inget behov av att fajtas och slåss om det här. Om det skulle vara varumärkesintrång eller annat kan vi ändra lite färger och så. Men herregud, då kan ju ingen app finnas, det finns alltid någon som kan klaga om att det finns likheter, säger Mikael Spuhl.

Hur ser du på Postnords reaktion?

– Ska man vara helt ärlig känner jag: Herregud, det är ett litet oskyldigt spel där man kastar lite paket. Varför reagera? Det är lite överdramatiskt, tycker jag. Det är ett roligt spel bara.

Men det känns kul att röra om lite.

– Jo… det är lite roligt. Vi tycker bara att det är en rolig grej, men sedan får vi se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen