Klagomålen på Postnord har varit omfattande. Men företagsledningen tycker att situationen blivit bättre. Foto: / TT NYHETSBYRÅNKlagomålen på Postnord har varit omfattande. Men företagsledningen tycker att situationen blivit bättre. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Klagomålen på Postnord har varit omfattande. Men företagsledningen tycker att situationen blivit bättre. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Postnords koncernchef Håkan Ericsson och Patrik Östberg från konkurrerande Bring Citymail är båda kallade till riksdagens trafikutskott. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖMPostnords koncernchef Håkan Ericsson och Patrik Östberg från konkurrerande Bring Citymail är båda kallade till riksdagens trafikutskott. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Postnords koncernchef Håkan Ericsson och Patrik Östberg från konkurrerande Bring Citymail är båda kallade till riksdagens trafikutskott. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Patrik Östberg, Bring Citymail. Foto: PressbildPatrik Östberg, Bring Citymail. Foto: Pressbild
Patrik Östberg, Bring Citymail. Foto: Pressbild
Ilskna riksdagsledamöter kräver nu besked om varför brev försvinner. Foto: MIKAEL SJÖBERGIlskna riksdagsledamöter kräver nu besked om varför brev försvinner. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Ilskna riksdagsledamöter kräver nu besked om varför brev försvinner. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Nu kallas postchefer till förhör i riksdagen

Publicerad

De folkvalda i riksdagen har tröttnat på postkaoset.

Postnordchefen Håkan Ericsson och Patrik Östberg på konkurrerande Bring Citymail kallas nu till riksdagens trafikutskott.

De ska ''förhöras'' om kaoset med brevhanteringen.

– Vi vill veta varför brev försvinner, säger Karin Svensson Smith, MP.

Riksdagsledamöterna har ilsknat till efter allt strul med försenade brev, försvunna brev, ifrågasatta mätmetoder och svenska folkets klagomål.

Riksdagen kräver tydligt besked från de två stora postoperatörerna Postnord och Bring Citymail - som är en del av Posten Norge-koncernen - om hur de tänker sig den framtida posthanteringen, varför brev försvinner och vilka strategier företagen utarbetar för att uppfylla de krav som lagen föreskriver.

Riksdagen har helt klart tröttnat på de upprepade problemen.

– Vi måste få fakta på bordet, säger Nina Lundström, riksdagsledamot för Liberalerna och medlem av trafikutskottet.

Kallelsen är till nu på torsdag då utskottet har krävt att de två företagen skickar folk från sina ledningar till mötet i riksdagen.

Postnords och Citymails skamfilade rykten

Både Bring Citymail och Postnord dras med skamfilade rykten.

 

LÄS OCKSÅ: Postpersonalens desperata nödrop 

 

Svensk/danska Postnord, som är den största postoperatören, har varit i skottgluggen för inte bara brev och paketkaos. Svarta rubriker har också gällt Postnords danska del som ekonomiskt störtblöder och indirekt hotar den svenska verksamheten om inte bolaget får kapitaltillskott för att sparka tusentals anställda i Danmark.

Bring Citymail har nyligen fått skarp kritik för allvarliga brister i sin posthantering. Många viktiga brev från sjukhusen till patienter har försvunnit spårlöst.

Nyckelpersonerna kallade till riksdagen

Postnord skickar en mindre delegation till mötet i riksdagen.

Förutom koncernchefen Håkan Ericsson kommer också Anders Holm, chef för Postnords svenska verksamhet och kommunikationsdirektören Per Mossberg.

Bring Citymail skickar vd Patrik Östberg och kvalitetschefen Fabian Norrby.

 

LÄS OCKSÅ: Katastrofsiffror för Postnord 

 

Det är en enlig utskottsilska  som de kommer att ha emot sig under ''förhören''.

– Jag är väldigt bekymrad för posthanteringen. Det här en grundläggande basservice vi har i samhället och posten måste fungera. Om posten inte kommer fram och vi inte vet hur vi ska mäta hur stora bristerna är, så är det ett dilemma, säger Nina Lundström, riksdagsledamot för Liberalerna.

Nina Lundström, Liberalerna.Foto: OLLE SPORRONG

– Vi vill veta hur stora är bristerna, hur mycket det handlar om, hur många brev är det som kommer bort. Vi måste få fakta på bordet. Det här är så viktigt för medborgarna och företagen att breven kommer fram. Vi måste hitta en lösning, säger hon.

Varför försvinner breven?

Karin Svensson Smith, från Miljöpartiet är ordförande i utskottet och har laddat med frågor inför torsdagens möte.

– Vi vill veta varför brev försvinner och varför det är så här låg kvalitet. Och vad man kan göra åt det. Vi vill också ha besked om hur man långsiktigt kan hitta en lösning för att förhindra att kvaliteten blir så här låg.

Karin Svensson Smith, MP.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur de två postföretagen ska hantera den allt hårdare konkurrensen och den minskande brevskörden står också på dagordningen.

– Vi vill höra hur man ska göra för att få en effektiv och pålitliga posthantering i hela landet, säger Karin Svensson Smith.

Expressen rapporterade tidigare i dag om hur Postnord-anställda i Segeltorp i Huddinge, söder om Stockholm, tvingas fuska på grund av den höga arbetsbelastningen.

– Med alla jäkla besparingar så har kvaliteten blivit lidande. Så är det, säger en Postnordanställd. 

Brevhögarna växer

Samtidigt växer högarna av brev med okända avsändare och mottagare över hela landet. 

I helgen avslöjade  SVT om hur brev staplades i överfulla postbackar och kundvagnar på Postnords brevbärarkontor i Årsta, i södra Stockholm.  

– Här finns högar och åter högar med brev som bara ligger. Vecka efter vecka. Efter vecka. Så här ser det ut på många postkontor. Vi är underbemannade och jobbar nästan ihjäl oss, berättade brevbäraren Ludvig Köhler.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen