Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Positiv utveckling för svenska restauranger

Foto: Colourbox.com

Juni blev en positiv månad för Sveriges restauranger som ökade sin försäljning. Under samma månad minskade industriproduktionen medan tjänsteproduktionen fick sig ett uppsving.

Statistiska centralbyrån har presenterat färska siffror som visar hur det gick för försäljning och produktion i en rad områden under juni månad.


Det blev positiva siffror för svenska restauranger vars omsättning ökade med 7,2 procent i juni jämfört med samma månad förra året. I volym ökade den med 5,1 procent.

Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (hur dagarna i månaden ligger jämfört med året innan) ökade omsättningen med 5,1 procent.


Bäst gick det för de trafiknära restaurangerna som ökade försäljningsvolymerna med 16,3 procent.


Enligt SCB:s statistik som visar flera sorters restauranger gick det bra för de flesta kategorierna. Personalrestauranger visade dock negativa siffror med närmare minus 12 procent och hotellens restaurangförsäljning backade med minus 10 procent.


Sko- och klädhandeln backar

Under onsdagsmorgonen presenterade även Svensk Handel siffror som visar att svenskarna shoppade mindre kläder och skor under juli månad.


LÄS MER: Minussiffror för modehandeln 


Klädhandelns försäljning sjönk med 7,3 procent i juli, mätt i löpande priser, jämfört med i juli förra året. Sämst gick det för skohandeln som gick ned med 9,5 procent sett till samma period förra året.

– På kort sikt kommer dock augusti rimligen att visa plussiffror då det blev en negativ utveckling förra året efter den starka juliförsäljningen, säger Mikael Sandström som är branschordförande för Svensk Handel Stil, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Uppåt för tjänsteproduktionen

Tjänsteproduktionen ökade, i säsongsrensade värden, med 0,2 procent i juni jämfört med maj, enligt SCB.

Sett till perioden april-juni ökade produktionen med 2,6 procent i jämförelse med de tre månaderna innan.


För industrisektorn blev det ett bakslag då produktionen sjönk 0,4 procent i juni jämfört med i maj, enligt SCB:s säsongsrensade statistik.

Enligt SME Direkt prognosenkät hade analytikerna väntat sig att produktionen skulle sjunka 0,2 procent den här perioden.

Jämfört med juni förra året sjönk industriproduktionen 1,4 procent, kalenderkorrigerat. Här hade analytikerna väntat sig en stigning med 1,9 procent.


I orderingången blev det mer positivt för industrin där den totala orderingången ökade med 0,7 procent i juni jämfört med i maj. Jämför vi med juni förra året ser vi en minskad orderingång med 1,6 procent i kalenderkorrigerade tal.


På månadsbasis i säsongrensade tal blev det en positiv utveckling för en majoritet av industrins branscher. Störst blev ökningen för petroleumprodukter medan industrin för metallvaror visade störst minskning.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!