Genrebild. Hamburgaren på bilden är inte av de aktuella burgarna. Foto: Colurbox.Genrebild. Hamburgaren på bilden är inte av de aktuella burgarna. Foto: Colurbox.
Genrebild. Hamburgaren på bilden är inte av de aktuella burgarna.  Foto: Colurbox.
Senast 1 januari måste Max ha agerat för att undgå vite. Foto: Tommy PedersenSenast 1 januari måste Max ha agerat för att undgå vite. Foto: Tommy Pedersen
Senast 1 januari måste Max ha agerat för att undgå vite. Foto: Tommy Pedersen

Populära burgarna får säljförbud

Publicerad

Den svenska hamburgerkedjan Max förbjuds att sälja två av sina hamburgare.

Nu hotas hamburgerföretaget av vite på 100 000 kronor i månaden, enligt nyhetsbyrån Siren.

Det är GI-burgaren och Low carbburgaren som inte längre får säljas, något som Dagens nyheter också har berättat.

GI, glykemiskt index, är ett mått på hur snabbt kolhydrater bryts ner i kroppen och att äta lite kolhydrater påstås vara bra för viktnedgång.

Får inte säljas i Sverige

Men det saknas vetenskapliga belägg för att lågkolhydratskost fungerar och därför får inte livsmedel med de märkningarna säljas i Sverige.

Livsmedelsverket upptäckte Max hambugare sommaren 2015, och har sedan dess försökt få företaget att sluta med dem. Men Max har trots det fortsatt att sälja de populära hamburgarna.

Hotar med vite på 100 000 kronor

Men nu tar Livsmedelsverket i med hårdhandskarna och hotar med vite på 100 000 kronor per månad som hamburgarna fortfarande finns kvar på menyn.

Senast den 1 januari 2017 respektive den 1 juni 2017 måste Max sluta med märkningarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen