Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikernas oro över Brexit: "Skrämmande"

Anna Maria Corazza Bildt är oroad för Brexit: "Det är frustrerande, skrämmande och farligt just nu", säger hon.Foto: Niklas Svensson
Moderaternas Gunnar Hökmark menar att det som nu händer i Storbritannien beror på att britterna "förargar sig på enskildheter". Foto: Joel Holm
Marita Ulvskog, S, är även hon oroad. Foto: Niklas Svensson
<p>Storbritanniens premiärminister David Cameron kampanjar för att de ska vara kvar i EU.</p>Foto: Facundo Arrizabalaga / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

BRYSSEL. De svenska EU-parlamentarikerna i Bryssel är rädda för att britterna ska kasta in EU i den svåraste krisen hittills – om bara nio dagar.

– Det är frustrerande, skrämmande och farligt just nu, hävdar Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt på ett möte med svenska journalister i Bryssel.

Oron delas av den tidigare nej-sägaren Marita Ulvskog (S), som nu varnar för att brexit kan leda till att Sveriges kastas in i eurosamarbetet:

– Just nu känns det som att det är dramatiken som vinner.

Ödesdagen är snart här.

Den 23 juni röstar britterna om EU-medlemskapet, och just nu är det jämnt mellan ja och nej.

Under tisdagen möter ett 25-tal svenska journalister och journaliststudenter – som just nu befinner sig i Bryssel på en resa arrangerad av EU-kommissionen – de svenska EU-parlamentarikerna.

– Konsekvenserna av brexit går inte att beskriva i dag. Utan ett enat och starkt Europa kan vi inte lösa alla de stora problem vi har i dag, säger Anna Maria Corazza Bildt (M), och fortsätter:

– Många är duktiga på att angripa och kritisera, men få kommer med bättre konstruktiva förslag till lösningar.

"Putin en av utmaningarna"

Anna Maria Corazza Bildt talar också om Rysslands president Vladimir Putin som en av de "viktigaste utmaningarna för EU" just nu.

– Jag är svartlistad i Ryssland. Men det är inte därför jag tycker det är farligt. Många av de flyktingar som kommer till Europa kommer på grund av stödet som Ryssland har gett till Assad (Syriens president, red anm).

Socialdemokraternas EU-parlamentariker Marita Ulvskog, som själv stod på nej-sidan när Sverige röstade om medlemskap 1994, varnar i dag för att konsekvenserna blir stora för Sverige om Storbritannien lämnar EU.

– Det betyder kolossalt mycket. Britterna är vår storebrorsa i EU-samarbetet.

Så kan Sverige pressas av brexit

Enligt Ulvskog kan brexit leda till att Sverige antingen pressas ut ur EU-samarbetet eller in i eurosamarbetet.

– Oavsett kommer det att få negativa konsekvenser för oss. Om vi tappar Storbritannien som också står utanför, då blir vår situation i centrum för uppmärksamheten på ett sätt som i alla fall inte jag vill, konstaterar Ulvskog, och fortsätter:

– Om Storbritannien lämnar sätter det i gång en massa andra aktiviteter. Redan i dag har det varit ganska jobbigt i konflikten mellan östra Europa och västra Europa. Det ligger i farans riktning att det blir ett ganska kraftfullt utbrott, där kanske andra länder går samma väg. Det finns så många rörelser på väg mot rörelser och upplösning. Just nu känns det som att det är dramatiken som vinner.

Moderaternas Gunnar Hökmark menar att det som nu händer i Storbritannien beror på att britterna "förargar sig på enskildheter".

– Man irriterar sig på sandkornen, men glömmer sandstormarna, säger han.

Sverige skulle sända lag i toppklass

Samtidigt konstaterar han att Sverige och Storbritannien är starka spelare i EU.

– Skulle man ha en olympiad i byråkrati skulle både Sverige och Storbritannien kunna sända lag i toppklass. Men glöm då inte att byråkratin följer av lagstiftning och byråkrati.

De som blir gladast om britterna lämnar EU är Rysslands Vladimir Putin och Frankrikes Jean-Marie Le Pen, enligt Gunnar Hökmark.

Miljöpartiets Max Andersson konstaterar att krisen inom EU hållit på sedan 2009. Han talar bland annat om behovet av att säkra icke-euroländernas rättigheter.

– Där kan det bli ett problem om vi inte börjar jobba proaktivt.

Risken är, hävdar Andersson, att euroländerna börjar snacka ihop sig också om politik som rör länder som står utanför.

Inga stängda rum för eurozonen

– Den risken blir mycket större om Storbritannien lämnar. Vi som svenskar måste se till att det inte finns några stängda rum där eurozonländerna diskuterar ihop sig. Och vi måste fortsätta driva att valutaunionen ska vara ett val och inte ett tvång.

Liberalernas Cecilia Wikström, ordförande i EU-parlamentets utskott för framställningar (PETI), talar om att det råder en "värderingskris" i Europa just nu.

– Den underliggande och djupgående sanningen är att det råder en förtroendekris i Europa. Det har manifesterats när så många som är på flykt söker sig till Europa.

Men hon anklagar de partiledare som talar om en flyktingkris i Sverige – även Jan Björklund.

– Det är ingen kris. Krisen är att bara fem länder tagit så stort ansvar.

Transparens behövs i fiskepolitiken

Miljöpartiets EU-parlamentariker Linnéa Engström talar inför de svenska journalisterna om EU:s fiskepolitik, behovet av transparens, och det ekonomiska spelet med Kina i huvudrollen.

– I en tid när EU-projektet ifrågasätts så är det viktigt att vi vet var våra pengar hamnar. Vi behöver större transparens. Vi fick den nya fiskelagstiftningen 2012, så vi har ännu inte sett hur det här har slagit ut. Men illegalt fiske hänger ihop med slavarbete, och vi har slavarbete inom EU.

Feministiskt initiativs Soraya Post berättar om sitt engagemang för romerna och hävdar att all politik i EU har förskjutits för mycket åt höger – samtidigt som hon hyllar de svenska socialdemokraterna i Bryssel.

– Jag har fått stor glädje och mycket gemensamt med den svenska socialdemokratiska gruppen. Jag trivs väldigt bra, och känner att jag hittat min plats i den socialdemokratiska gruppen.

Vänsterpartiets Malin Björk talar om arbetet med flyktingpolitiken och avtalet mellan EU och Turkiet:

– Ett skammens avtal som sätter internationell asylrätt ur spel.

Hon berättar också att det den 4 juli kommer ett nytt förslag om den enda lagliga asylvägen till EU, ett nytt vidarebosättningsprogram i FN:s regi.

Enligt Malin Björk kommer inte Vänsterpartiet att kampanja för Brexitsidan, trots partiets EU-kritik.

– Där finns ingenting för oss att hämta.

Sverigedemokraternas två EU-parlamentariker valde att inte delta i mötet med journalisterna på tisdagsförmiddagen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!