Nytt krav: Rika ska inte få barnbidrag

Joar Forssell är en av flera politiker som vill att barnbidraget ska behovsprövas. ”Folk som inte behöver bidrag får bidrag”, säger han.
Foto: LUF
Magnus Ek, Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande och riksdagsledamot, föreslår i en motion att bidraget ska behovsprövas.
Foto: CUF
Barnbidraget är i dag 1 250 kronor i månaden och betalas automatiskt ut till föräldrar med barn under 16 år.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Politiker i flera riksdagspartier tar upp frågan om att förändra barnbidragets utformning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Problemet är helt enkelt att folk som inte behöver bidrag får bidrag. Jag tycker att vi ska ha generösa bidrag till dem som faktiskt behöver det, men inte sprätta pengar hej vilt omkring oss, säger Liberalernas riksdagsledamot Joar Forssell. 

Han anser att barnbidraget ska vara behovsprövat, i stället för att som i dag betalas ut automatiskt till föräldrar med barn under 16 år.

Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Magnus Ek föreslår i en motion att barnbidraget ska behovsprövas.

– Jag tror att det är en dålig idé att ha väldigt generella bidrag, som går även till folk som kanske inte har behov av dem, samtidigt som vi har ett behov av att prioritera statens resurser och se till att välfärden fungerar för alla människor i hela landet, säger han till Ekot. 

Även moderata riksdagsledamoten Jan Ericson vill se över möjligheten att begränsa barnbidraget.

– Om man har väldigt många barn, så får man väldigt stora summor och vi har också flerbarnstillägg redan från andra barnet.


Jonas Sjöstedts varning

Liberalernas riksdagsledamot Joar Forssell anser att många barnfamiljer i dag har tillräckligt bra ekonomi och inte behöver skattepengarna i samma utsträckning som förr, och därför borde pengarna användas till något annat.

– När man ger pengar till folk som inte behöver det, då vet vi att man lägger det på hög, sparar till en insats, man ökar klyftorna i stället för att faktiskt göra något för att se till att alla barn får ungefär likvärdiga chanser i början på livet, säger han till TT

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är starkt kritisk till idén att behovspröva barnbidraget.

– Börjar man rulla tillbaka barnbidraget för några, då rullar man snart tillbaka det för fler och då blir det en sorts allmosa, säger Jonas Sjöstedt.Frågan har diskuterats sedan 1948

Diskussionen om behovsprövning av barnbidragen är nästan lika gammal som det allmänna barnbidraget, som infördes 1948.

Drygt 1,2 miljoner föräldrar, däribland kungabarnen, får barnbidrag varje månad.

Det nya barnbidraget, som nådde svenska föräldrar från tisdag 20 mars i fjol, innebar att 1 250 kronor per barn.

Vid höjningen väcktes åter frågan om att behovspröva.

I en intervju med Dina Pengar sa finansminister Magdalena Andersson (S) då: 

– Behovsprövning är inte lämpligt. Den här typen av generella stöd är centralt i den svenska modellen.

Varför går det inte att genomföra?

– Går gör det väl, men vi tycker inte det är lämpligt. Det här är ett generellt stöd som går till alla barn och barnfamiljer, det är centralt i den svenska modellen, svarade Magdalena Andersson då.

Men finns det verkligen inget sätt att rikta pengarna dit de behövs mest? Måste exempelvis kungabarnen ha det här bidraget?

– Nackdelen med att inkomstpröva barnbidraget är att man får marginaleffekter som gör det mindre lönsamt för människor att arbeta. Barnfamiljer är särskilt känsliga för den här typen av marginaleffekter. Det handlar också om alla är med och bidrar till vårt välfärdssamhälle och på det här sättet får alla också bara med och ta del av det. Sen är det klart att de med högre inkomster betalar mer via skatten, sade Magdalena Andersson i samband med fjolårets höjning.