Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker: ”Jag vill veta hur det kunde gå så fel”

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Swedbank och Nordea misstänks vara inblandade i penningtvätt.

Nu vill Centerpartiet att storbankerna kommer till finansutskottet och förklarar hur de hanterar situationen.

– Jag vill veta hur det kunde gå så fel, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för C.

Tiotals miljarder svenska kronor misstänks ha slussats via Swedbank från kontoinnehavare i Baltikum med kopplingar till penningtvätt.

På måndagen växte härvan då statliga finska tv-kanalen Yle uppgav att även Nordea är inblandad i penningtvätten.

De allvarliga anklagelserna har nu fått Centern att reagera och vid lunchtid på måndagen föreslog partiet att representanter för bankerna kommer till finansutskottet och förklarar vad som skett och hur de ska förhindra att liknande situationer uppstår igen.

– Jag kommer föreslå detta i finansutskottet i dag och jag hoppas att utskottet tycker det är en god idé. Penningtvätt är ett oerhört allvarligt brott och jag vill veta hur det kunde gå så här fel, säger Emil Källström.

 

C öppnar för ny lagstiftning

Han anser att tillsynen av bankerna bör öka och han öppnar även för att ändra lagstiftningen för att på så vis motverka att banker används för penningtvätt.

– Vi som lagstiftare måste se vad vi kan göra också, säger Emil Källström.

På torsdag kommer Finansinspektionen besöka finansutskottet för att diskutera sin roll i penningtvätthärvan.

Det är ännu oklart exakt vad anklagelserna mot Nordea innebär. Finska Yle kommer publicera sitt program om Nordea på nätet under måndagseftermiddagen, där samtliga misstankar väntas presenteras.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!