Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens varning – efter nya vågen av bedrägerier

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Enligt polisen är ett vanligt tillvägagångssätt att bedragarna ringer upp och påstår sig vara från banken, Swish eller telefonoperatörer. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Bedragare ringer upp och låtsas vara från polisen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nu varnar polisen vid region Mitt för en bedrägerivåg. 

Enligt polisen handlar det om bedragare som ringer upp personer och låtsas vara från polisen. 

– Det är inte så vanligt, men det är ett av många olika modus. De fick för sig att testa och ringde, säger Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare i Västmanland. 

Under torsdagen rapporterade Expressen om att flera äldre personer i Västmanland och Uppland larmat polisen om bedrägeriförsök. På bara en dag kom elva anmälningar in.

Nu har polisen i region Mitt gått ut med en varning till allmänheten. 

På sin hemsida skriver polisen att ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna ringer upp och påstår sig vara från banken, Swish eller telefonoperatörer. 

– Många säger att en banktjänsteman kan komma och hjälpa dem att byta kort. Strax efter är de på plats och tar kort, kod och smycken, säger Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare i Västmanland. 

Bluffmakarna uppger sig vara polis 

Men flera av den senaste tidens bedrägeriförsök skiljer sig från mängden. Polisen i region Mitt skriver att bedragare ringer och uppger sig vara polis. Därefter vill de hjälpa till med att stoppa ett bedrägeri från den uppringda personens bankkonto. 

– Det är inte så vanligt, men det är ett av många olika modus. De fick för sig att testa och ringde, säger Björn Sidenhjärta. 

Stal kontokort – Lämnade tillbaka ett annat 

För en tid sen föll en dom mot ett gäng killar som hämtade ett kontokort hos en person, tog ut pengar och lämnade tillbaka ett annat kort. På så vis dröjde det innan personen visste att det var stulet. 

– Så länge bankarna inte har bättre system att fånga penningtvättare kommer det här fortsätta. När vi utreder ser vi personer som kanske inte har någon inkomst, sen börjar de plötsligt få in en massa pengar, säger Björn Sidenhjärta. 

Så undviker du att bli lurad

• Öppna aldrig dörren för någon du inte känner efter ett sådant samtal.

• Logga aldrig in på ditt bank-id eller lämna ut dina pin- eller svarskoder från din bankdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig.

• Bedragare kan utge sig för att även vara kontakter du har sparade på din telefon. Är du tveksam till vem det är som ringer dig: ring tillbaka på ett nummer du vet stämmer.

• Det gäller även banken, be om uppringarens namn och ring tillbaka genom bankens växel, inte det telefonnummer de uppger.

 

Källa: Polisen 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!