Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens tabbe: Det fanns ingen tjuvskjuten varg

Karl Hedin är starkt engagerad i vargfrågan men förnekar att han hade för avsikt att skjuta varg när han greps i oktober 2018.
Foto: MATTIAS JOHANSSON
Någon gång i höst ska Karl Hedin försvara sig mot anklagelserna.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Polisen räknade med att hitta en tjuvskjuten varg när man slog till mot Karl Hedin. Men fann bara vedaska.
Foto: SHUTTERSTOCK

Industrimannen Karl Hedin, 70, kommer att åtalas i jakthärvan och kan få fängelse vid en fällande dom.

Familjeföretaget Karl Hedin AB riskerar två miljoner i böter.

Även polisens hemliga källa i jakthärvan väntas bli åtalad.

– Det är bara för att jävlas, säger Karl Hedin till Expressen.

Samtidigt står det klart att polisen gjorde en dundertabbe med jaktrazzian.

Det är tidningen VLT i Västerås som rapporterar att AB Karl Hedin dras in i jakthärvan. Kammaråklagare Lars Magnusson, som leder förundersökningen, vill att företaget ska dömas till en företagsbot på två miljoner kronor. Bolaget har fått advokat Klas Bjuremark som offentlig försvarare inför den kommande processen.

Åklagaren anser att de brott Karl Hedin är misstänkt för har begåtts i utövningen av näringsverksamhet i AB Karl Hedin”.

Det är sammanlagt fyra personer som väntar på åtal i jakthärvan. En av dem är polisens egen hemliga källa.

Karl Hedin - en av Sverges största privata skogsägare och en engagerad debattör i vargfrågan - misstänks för grov förgöring och grovt jaktbrott. Den grova förgöringen består i att Hedin påstås ha överlämnat ett gift som kunde prepareras i utlagt kött för att döda varg. Enligt misstankarna har giftet överlämnats till den kvinna som blev polisens hemliga uppgiftslämnare i jakthärvan och låg till grund för delar av de första misstakarna mot Karl Hedin. Källan har senare tagit tillbaka sina uppgifter.

Fann ingen kremerad varg - bara vedaska

Expressens genomgång av delar av polisens material visar tydligt att jaktrazzian i efterhand visade sig vara ett misstag. Den framgång som polisen räknade med vid aktionen på eftermiddagen den 26 oktober 2018 förvandlades snabbt till något som kan beskrivas med ett enda ord: Fiasko. Ingen skjuten varg gick att hitta. Polisen skickade också ett 10-tal man för att närmast desperat under flera dagar leta igenom stora mängder aska i en värmeugn till en av Karl Hedins sågverk i Karbenning utanför Norberg i Västmanland. Polisen fann bara aska, inga benrester efter en kremerad varg.

Här misstänkte polisen att Karl Hedin kremerat en tjuvskjuten varg.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Polisens dundertabbe med ”vargen”

Det finns igen skjuten varg som kan ligga till grund för det väntande åtalet vilket tydligt framgår av den 1 700 sidor tjocka polisutredningen. Kammaråklagare Lars Magnusson anser dock att Karl Hedin hade för avsikt att skjuta varg i Västmanland den aktuella fredagen i oktober 2018 då han och flera andra misstänkta greps.  Jaktvapnet fanns också i bagaget på bilen.

I efterhand har det visat sig att polisen gjorde en grov missbedömning under den hemliga avlyssningen av Karl Hedins mobiltelefon. Utredarna lyssnade i realtid från polishuset i Stockholm och det var en avlyssning som pågått under lång tid eftersom det fanns misstankar om att Karl Hedin ägnade sig åt tjuvjakt på bland annat varg.

Strax efter lunch fredagen den 26 oktober 2018 tolkade polismännen ett av Hedin pågående samtal om att han hade skjutit en varg. De hörde ordet ”gråben” vilket tolkades som varg och analysen blev att han hade skjutit en varg. Blixtsnabbt drogs razzian igång.

– Jag har inte tjuvskjutit någon varg, säger Karl Hedin.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Industrimannen, som satt häktad i en månad, har hela tiden förnekat brott.

Karl Hedin bekräftar för Expressen att i åklagarens ställningstagande ingår även hans företag AB Karl Hedin med ett företagsbot på två miljoner kronor vid en fällande dom.

– Jag har inte jakt på varg i vår bolagsordning, säger Karl Hedin lite skämtsamt under ett ögonblick när han tar sats för att kommentera de senaste turerna.

 – Företaget har väl ingenting med det här att göra. Det är bara för att jävlas som det här sker, säger han.

Karl Hedin i sitt fritidsställe.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Försvaret slår tillbaka mot åklagaren

Försvararen, advokat Sven Severin dömer ut inte bara de senaste inslaget i utredningen av jakthärvan, utan hela underlaget för det väntade åtalet. Han antyder också att de kan komma att slå tillbaka och stämma åklagaren för obefogat åtal.

– Företagsbot är en konstruktion om en näringsidkare begår brott i näringsverksamhet så kan bolaget, den juridiska personen, förpliktigas att utge en företagsbot. Men jag tycker att oavsett hur man vrider och vänder på detta så kan inte en eventuell illegal verksamhet ha skett i näringsverksamheten (bolagets namn). Det är långsökt, säger Sven Severin. 

Inför det kommande åtalet som väntas i augusti har Sven Severin och Karl Hedin gått igenom hela materialet.

- Vi har begärt vissa kompletteringar och argumenterat varför det inte finns skäl att väcka åtal. Vi har också framfört tanken att det kan vara ett obefogat åtal om åklagaren väcker åtal. Jag kan inte riktigt förstå hur åklagaren resonerar om han tror att han ska få en fällande dom med den bevisning som finns.


Advokat Sven Severin anser att det kan röra sig obefogat åtal om hans klient Karl Hedin åtalas i jakthärvan.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

– Det finns två vägar att gå. Endera väcka åtal mot åklagaren i samman rättegång. Det är mycket ovanligt, men det har förekommit. Eller så väcka enskilt åtal mot åklagaren efteråt.

Leker ni med tanken?

– Vi får ta ställning när vi har sett åklagarens eventuella åtal.

Expressen har förgäves sökt kammaråklagare Lars Magnusson. Han har dock tidigare förklarat att det räcker med att Karl Hedin hade för avsikt att jaga varg under en preciserad timme den 26 oktober för att han ska åtalas för grovt jaktbrott . Åklagaren har också uppgett att han räknar med att åtala den person som påstås ha tagit emot gift av Karl Hedin - polisens hemliga källa som senare tog tillbaka sina uppgifter i ett brev.

Polisen gjorde en dundertabbe när man trodde att Karl Hedin skjutit en varg.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!