Polisens skarpa larm - ny porrbluff i omlopp

Foto: (C) PELLE T NILSSON /STELLA PICTU STELLA PICTURES

Svensk polis varnar nu för en ny typ av slugt porrbedrägeri på internet.

I mejl presenterar bedragaren ditt lösenord och påstår sig ha bevis för att du surfat på porrsidor - och kräver betalt för att inte publicera materialet.

– Gå inte på det här, säger Lotta Mauritzson på polisens bedrägerienhet.

Svensk polis går nu och varnar för ett slugt bedrägeriförsök som nu kommit till Sverige från Storbritannien.

Hundratals försök har registrerats hos brittisk polis och de senaste dagarna har de första försöken i Sverige kommit till kännedom hos svensk polis.


LÄS MER: Polisen varnar för nya fräcka Bank ID-bluffen 


Bedrägeriförsöket går ut på att offret får ett mejl. Här inleder förövaren med att skriva att man känner till mottagarens lösenord, som man presenterar.

Bedragaren kräver pengar, närmare 30 000 kronor.
Foto: Polisen

Sedan fortsätter texten:

”Jag har installerat skadlig kod på sexsajter som du har besökt för att ha lite kul. Medan du tittade på filmerna fick jag tillgång till din skärm och din webkamera.”

Andemeningen är att bedragaren spelat in att man tittat på porr. Nu försöker man pressa offret på pengar för att inte offentliggöra materialet och skicka det till offrets bekanta.

Det nya med bluffen är att det lösenord som bedragaren presenterar är korrekt.

– Utpressaren har ett verkligt lösenord som de anger i mejlet, säger Lotta Mauritzson på Nationellt Bedrägeri Center hos polisen, och fortsätter:

– En teori är att de fått tag på lösenordet genom att faktiskt installera malware i datorn. En annan teori är att lösenordet kommer från en tidigare dataläcka.

Verkliga lösenordet

Polisen kan inte med säkerhet säga huruvida bedragaren faktiskt lyckats kapa offrets kamera och har spelat in en sekvens som visar att man porrsurfar. Utredning i fallen pågår fortfarande.

I mejlet uppmanas man att betala motsvarande nästan 30 000 kronor för att slippa få filmen som förövaren påstår sig ha, skickad till sina bekanta.

Nu vill polisen rikta en uppmaning till de som utsätts för detta bedrägeriförsök.

I mejlet påstår bedragaren att man porrsurfat.
Foto: Polisen

– Du ska inte betala och du ska inte svara. Byt lösenord. Speciellt om det faktiskt är rätt lösenord i mejlet, säger Lotta Mauritzson.


LÄS MER: Varningen: Bedragare tar dina pengar med ny bank-ID-bluff


Men hon har ytterligare en uppmaning. 

– För att vara på sin säkra sida så ska man ha sin webkamera övertäkt när man inte använder den, säger Lotta Mauritzon.

En liten tejpbit eller kanske en klädnypa kan räcka.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!