Taxibilarna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Bertil Ericson/TT NYHETSBYRÅNTaxibilarna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Bertil Ericson/TT NYHETSBYRÅN
Taxibilarna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Bertil Ericson/TT NYHETSBYRÅN
Jan Olsson vid polisens natioenalla bedrägericenter. Foto: PressbildJan Olsson vid polisens natioenalla bedrägericenter. Foto: Pressbild
Jan Olsson vid polisens natioenalla bedrägericenter. Foto: Pressbild
Polisen varnar för både taxibedragare och ficktjuvar i sommartider. Foto: Johan NIlsson/TT NYHETSBYRÅNPolisen varnar för både taxibedragare och ficktjuvar i sommartider. Foto: Johan NIlsson/TT NYHETSBYRÅN
Polisen varnar för både taxibedragare och ficktjuvar i sommartider. Foto: Johan NIlsson/TT NYHETSBYRÅN

Polisens taxivarning – så snor de ditt bankkort

Publicerad

Här är polisens nya larm: 

Taxibluffarna.

Enligt polisen har man sett en ökning av taxichaufförer som lurar av berusade personer sina bankkort.

– Håll uppsikt över ditt kort, säger polisens nationella bedrägeriexpert Jan Olsson.

Bedragarna hittar hela tiden nya sätt att lura av sina offer pengar. Många gånger söker de sig till "lättare" offer, till exempel folk som är berusade.

Ett sätt som ökar nu på sommaren och i semestertider är oseriösa taxichaufförer som lurar av sina kunder bankkorten – efter att kunden har betalat för färden.

 

LÄS MER: Polisen varnar: Falska hantverkare är tillbaka

 

Polisens nya varning på Facebook

Polisen går ut med en varning på sin Facebooksida:

"Ett vanligt förfaringssätt, som vi nu i semestertider sett en ökning av, är att taxichaufförer byter ut den berusades bankkort efter betalningen. I sitt berusade tillstånd är personen dålig på att dölja sin kod eller hålla koll på vad som händer med kortet", skriver man.

 

LÄS MER: Så skyddar du dig mot kortkapare utomlands 

 

Enligt Jan Olsson på polisen nationella bedrägericenter är detta ett beteende som går i vågor. Främst i centrala Stockholm. Och främst under sena helgnätter.

– Det har förekommit i flera år nu, åtminstone sju-åtta år, säger han.

Men det är inget särskilt taxibolag som har satt bedrägeriet i system – snarare en eller eller flera specifika taxichaufförer som agerar på egen hand.

Taxichaufför byter ut bankkort

– Det är inte många chaufförer som är bedrägliga utan det är någon specifik som inte kan hålla sina fingrar i styr, säger Jan Olsson.

Han förklarar hur det går till:

– Efter att du har slagit in din kod tar han ditt kort och byter ut det mot ett annat från samma kortutgivare. Han säger att det inte fungerade eller rentav att han bjuder på resan. Sedan har han din pinkod och ditt kort och går till en bankomat och länsar ditt konto.

 

LÄS MER: Polisen varnar för sommarbedragare 

 

Eftersom den eller de taxichaufförer som sysslar med denna typ av bedrägeri troligtvis har hållit på i flera år har de en uppsjö av olika bankkort på lager.

– Håll hela tiden uppsikt över ditt kort. Om du ska slå in koden hos en taxichaufför ska inte han kunna se din kod. Titta också på det kort du får tillbaka, säger Jan Olsson.

Polisen varna för ficktjuvar

Han passar också på att varna för ficktjuvarnas fräcka metod i sommarträngseln.

– Det finns vanliga ficktjuvar men så finns det också de som följer efter dig och ser när du slår in din kod på Ica, sedan snor de hela din plånbok.

Jan Olsson fortsätter:

– Det är ett attraktivt sätt för tjuvarna eftersom de får ut så mycket reda pengar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen