Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens nya larm om "Microsoft"-kaparna

Bedragarna som utger sig för att vara från Microsoft eller Microsofts support vill lura dig genom att hävda att du har virus på din dator. Foto: Michel Euler / AP TT NYHETSBYRÅN
"Det är bankerna som ringer till oss och ber att vi ska varna för det för de ser att många kunder drabbas", säger Jan Olsson vid polisens bedrägericentrum.

Polisen slår larm. Microsoft-kaparna är tillbaka.

Men nu är de aggressivare, listigare och girigare än förut.

– Det handlar inte om 3 000 kronor längre, det handlar om tragedier. Det är otroligt mycket pengar, säger Jan Olsson vid polisens bedrägericentrum.

Tidigare i veckan kunde polisen spränga en förfalskningsverkstad i Uppsala.

Så här går bedragarna till väga

Jan Olsson, vid polisens bedrägericentrum:

"Bedragarna ber dig ladda ner ett program. Sedan loggar du in på din internetbank och då tror du att du kommer in på din internetbank för sidan ser likadan ut, men det är inte det utan en så kallad dns-omstyrning. De visar dig en sida som ska se ut som bankens medan de själva använder de koderna som du knappar in för att ta dig in i din bank. Då får du ett fejkat felmeddelande så du måste knappa in igen. Den andra omgången är det som möjliggör för dem att flytta över pengarna från kontot till ett annat konto i vilket land som helst och när de ändå är där kan de ladda ner ett mobilt bank-id till sin bustelefon och med den kan de fortsättningsvis, för du kanske inte märker någonting, gå in på din bank när de själva känner för det med det nya bank-id:et och sälja lite aktier och fonder, flytta över till ett konto och tömma hela baletten alternativt ta lån i andra banker och låneinstitut och låta pengarna gå in till hennes konto och sedan flytta dem vidare."

För drygt två år sedan härjade bedragare i Sverige. Då ringde banditerna från utländska telefonnummer och befann sig i länder som Indien, Pakistan och Nigeria.

Nu är de på gång igen, men de har kapat svenska telefonnummer, så kallad "spoofing" för att skapa ett trovärdigare intryck. Men de som ringer pratar engelska och är ute efter att tömma ditt bankkonto.

Bankerna vill att polisen varnar för Microsoft-kapningarna

– Det är bankerna som ringer till oss och ber att vi ska varna för det för de ser att många kunder drabbas, säger Jan Olsson vid polisens bedrägericentrum.

– Summorna kan vara upp till en halv miljon kronor.

Nyligen drabbades åtta svenskar om dagen i genomsnitt när den nya vågen av telefonsamtal sköljde in över intet ont anande. I oktober blev en man i Borås blåst på 300 000 kronor.

– Folk tycker att det är uttjatat, men de förstår inte innebörden av det nya tillvägagångssättet med Microsoft-kapningar, säger Jan Olsson och betonar allvaret.

– Det har blivit mycket mer aggressivt, mycket mer IT-tekniskt och det är mycket mer pengar som försvinner från dig som offer.

Bedragarna som utger sig för att vara från Microsoft eller Microsofts support vill lura dig genom att hävda att du har virus på din dator. De vill att du laddar ner ett program som ger dem möjlighet att komma åt din dator via fjärrstyrning. De kan hålla på att prata i en timme eller två om så behövs.

"Det är bankerna som ringer till oss och ber att vi ska varna för det för de ser att många kunder drabbas", säger Jan Olsson vid polisens bedrägericentrum.

Bedragarna. "Du har fått ett virus"

– De säger: "Du har fått virus, som du kanske har märkt", eller: "Har du inte märkt att datorn har blivit långsam?". Det har ju alla märkt för alla datorer blir långsamma med tiden... säger Jan Olsson.

– Med tanke på summorna är det hiskeligt mycket de tjänar på detta och hiskeligt mycket folk förlorar. Så är det också.

Måste offret bevisa att man handlat i god tro?

– De har lämnat ut sina inloggningsuppgifter, visserligen utan att veta om det, så det är upp till varje bank att tolka hur deras avtal mot kunden ser ut. Har de handskats vårdslöst, och hur vårdslöst? Får de tillbaka en del, allting eller inget? Det är upp till bankerna att avgöra.

Siktar in sig på att lura folk i 60-årsåldern

Vilka drabbas?

– Alla typer har drabbats, men det ligger definitivt en tyngdpunkt på de som är runt 60 år. Så är det.

I Uppsala slog polisen till i torsdags mot en annan bedragare. I samband med ett planerat vapentillslag, då man hittade en omfattande mängd skarp ammunition och en k-pist invirad i en gardin i en garderob, kunde man också avslöja att lägenheten användes som verkstad för tillverkning av förfalskade id-handlingar och uppehållstillstånd.

En misstänkt gärningsman häktades för grov urkundsförfalskning och grovt vapenbrott, men han nekar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!