Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen vill skärpa kontrollen av Swish

Tjänsten lanserades 2012.
Företaget bakom Swish saknar tillstånd hos Finansinspektionen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polisen varnar för att kriminella personer använder bankappen Swish för att tvätta pengar – och att avsaknaden av tillsyn gör att de inte åker fast.

Företaget bakom Swish saknar nämligen tillstånd hos Finansinspektionen, och behöver därför inte rapportera avvikande överföringar.

– Som det ser ut i dag riskerar vi att missa information, säger Nicklas Lundh, chef för NOA:s Finanspolissektion till SVT Nyheter.

Polisen vill se en lagändring så att företaget som driver Swish blir skyldigt att rapportera avvikande transaktioner, rapporterar SVT Nyheter.

I nuläget kan kriminella individer och organisationer använda appen för att ”skikta brottsvinster i flera led”, enligt ett dokument från Nationella operativa avdelningen (NOA) som SVT Nyheter tagit del av.

– Bankerna ska rapportera avvikelser i det mönster som de förväntar sig av sina kunder, säger Nicklas Lundh till SVT Nyheter och fortsätter:

– Har de inte hela bilden kan de inte heller se vilka avvikelser som faktiskt sker. Som det ser ut i dag riskerar vi att missa information.

Ägarna har egna tillstånd

Swish, som möjliggör pengaöverföringar för både företag och privatpersoner med bara några snabba tumrörelser, har, till skillnad från bankerna som äger appen inget tillstånd hos Finansinspektionen.

Därmed utövar inte Finansinspektionen någon tillsyn av Swish.

Enligt SVT Nyheter är detta möjligt då de sex banker som äger Swish – Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankerna – har egna tillstånd.

Swish:s ägare Getswish AB har avböjt att kommentera SVT Nyheters rapport om Polismyndighetens kritik.

Tjänsten har över sju miljoner användare i Sverige.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!