Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen varnar för sommarbedragare

Drömsemestern utomlands riskerar att förvandlas till mardröm om dina kortuppgifter hamnar i händerna på skimningsbedragare.
Det är inte supervanligt, men det förekommer att hela plattan är utbytt, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Ett vanligt bankomatbesök kan sluta med att bedragare tar kontrollen över dina bankkonton. 

Med hjälp av mikrokameror och falska nummerplattor så säkrar de din kod och kortets magnetremsa.  

– Sedan tar de ut alla dina semesterpengar, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Bedragarna tar inte solsemester. I stället finns det vissa av dem, som asfaltsläggare och guldskojare, som är förknippade med svensk vår och sommar.  

Men risken med att råka ut för bluffmakare och kortkapare försvinner inte för att du lämnar landet.

Polisen: "Extremt liten kamera filmar koden"

Drömsemestern utomlands riskerar att förvandlas till mardröm om dina kortuppgifter hamnar i händerna på skimningsbedragare. 

Avslappnade turister som sänker garden under utlandsresan är tacksamma offer. 

– De monterar skimningsutrustningen i exempelvis en bankomat. Utrustningen läser av informationen på magnetremsans spår samtidigt som en extremt liten kamera filmar koden som dina fingrar slår in. Bedragarna lägger sedan över magnetspårsinformationen på ett vanligt kort med magnetremsa. Sedan använder man din pinkod, och det gör man i bankomat i de här länderna, och sedan tar de ut alla dina semesterpengar, säger Jan Olsson, vid polisens nationella bedrägericenter. 

Kan byta ut nummerplattan

Ett grundtips är att hålla för handen som slår in koden med den andra handen. 

Men det är inte bombsäkert. 

– Det är faran. Det är inte supervanligt, men det förekommer att hela plattan är utbytt, säger Jan Olsson. 

Däremot finns andra lösningar som är betydligt säkrare (se faktaruta). 

River upp asfalt och saltar notan

Samtidigt så kommer de säsongbetonade bedrägerierna i Sverige i gång i takt med att värmen ökar – de engelsktalade asfaltsläggarna och guldskojarna är sedan många år ett säkert inslag på svenska vägar och campingplatser. 

– Jag såg asfaltsläggare senast i går, när jag var ute och körde. De färdas ofta i husvagnar, säger Jan Olsson. 

Gör de egentligen något olagligt? 

–  Svårigheten är att styrka att de gör det. Ibland bryter de upp asfalt, eller så vaknar du av att de bryter upp panelen, och sedan ringer de på dörren och säger "det här kan vi fixa för 10 000 spänn". Och sedan kräver de dig på 100 000 kronor i slutändan – även om de gör ett dåligt jobb. Sedan ska vi försöka påvisa att det finns avtal, vilket är bökigt eftersom de är muntliga, säger Jan Olsson. 

Guldbluffarna slår till vid bensinstation

Guldskojarnas bedrägeri är tydligare. 

– De kan stoppa dig vid bensinstationen och säger att de inte har några kontanter. Men om du hjälper dem att tanka upp deras bil så kan du få köpa billigare guld. Fast det är ju inte guld de säljer. Eller så ber de dig om samma sak eftersom automaten bara tar kort och erbjuder dig sedlar, som är falska, säger. 

Rör det här sig om samma grupperingar som asfaltsläggarna hör till? 

– Det ska jag inte säga att de gör, men det är saker som dyker upp exakt samtidigt, säger Jan Olsson. 

Så undviker du semesterkapning

Känn efter så att bankomatens nummerplatta sitter fast och inte är en atrapp. Täck handen som slår in koden med den andra handen under tiden. 

– Många banker har geo-blockeringar, det vill säga att man blockerar ditt kort från köp i utlandet. Sedan öppnar man bara blockeringen när man själv ska använda kortet, säger Jan Olsson. 

– En del väljer att ha ett extrakort som det inte är kredit på utan det finns bara en mindre summa. De för över pengar hela tiden och då kommer bedragare bara över en mindre summa, säger Jan Olsson. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!