Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för fejk-sms från Skatteverket

Polisens varning: ”Klicka aldrig på bifogade länkar, säger förundersökningsledaren Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.Foto: Christian Örnberg Skolpräs
Så här ser bluffen ut. Foto: Polisen
Och det här är den tidigare bluffen som utgav sig komma från Svea Inkasso. Foto: Polisen

Snart skickar Skatteverket ut deklarationen till miljontals privatpersoner.

I samma veva passar bedragare på att försöka komma åt ditt bankkonto.

Nu varnar polisen för en ny typ av bluff-sms som ser ut att komma från Skatteverket.

– Klicka aldrig på bifogade länkar, säger förundersökningsledaren Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

Bara dagar efter att polisens nationella bedrägericentrum gick ut och varnade för falska sms som såg ut att komma från företaget Svea inkasso, kommer nu nästa larm: Även Skatteverket verkar ha drabbats av bedragare, och det bara veckor innan deklarationen dimper ner i brevlådan.

”Hej, brevet som vi skickat till dig har returnerats till Skatteverket. Vi ber dig att så snart som möjligt kontakta vår support”, står det i sms:et som polisen visar i sin varning på Facebooksidan ”Polisen - bedrägeri”.

 

LÄS MER: Polisen varnar för bluff-sms från ”inkassoföretag”

 

Polisens viktiga tips om bluffen

På NBC, polisens nationella bedrägericentrum, påminner förundersökningsledaren Jan Olsson om hur man ska agera när man får sms eller mejl från okända avsändare.

– De vill att du ska klicka på en länk i meddelandet. Går du vidare så uppmanar de dig att fylla i ditt personnummer och uppgifter för bank-ID. Det som sker då är att personen på andra sidan använder det, och får full tillgång till ditt bankkonto, förklarar Jan Olsson och fortsätter:

– Får du ett sådant här sms ska du förstås polisanmäla det, men det viktigaste är att du aldrig klickar på en länk eller en bifogad fil. Är du det minsta fundersam så leta upp en telefonkatalog och ring till företaget och kontrollera så att det verkligen är de som har hört av sig, säger han.

Några går alltid på de falska sms:en

Det är inte första gången falska sms från Skatteverket cirkulerar – och sannolikt inte heller den sista. Trots att majoriteten av mottagarna genomskådar bluffen finns det alltid några som klickar sig vidare.

 

LÄS MER: Se upp för bluffmejl när du ska deklarera

 

Det verkar räcka för att verksamheten ska fortsätta, säger Jan Olsson.

– Så fort det kommer en ny variant, så är det alltid människor som inte lyssnat. Så länge folk går på det här kommer det generera mycket pengar. Av tradition vet vi att falska mejl- och sms från Skatteverket ofta dyker upp i perioder när man kan förvänta sig dem.

Foto: Polisen

Kraftig ökning av datorbedrägerier

ID-kapningar och kortbedrägerier har ökat kraftigt i Sverige den senaste tiden. I fjol ökade antalet anmälda fall med 39 procent, enligt Brottsförebyggande rådet. I många fall sitter gärningsmannen utomlands och använder sig av kontantkortsmobiler eller falska telefonnummer, vilket gör brotten svåra att utreda.

– Det här är människor som arbetar hela dagen med brott och tekniken bakom det är inte så galet avancerad. Ofta är numren spoofade (förfalskade, reds anm), vilket innebär att det nummer man ser inte stämmer. Då är det riktigt bökigt, minst sagt, säger Jan Olsson.

Så skyddar du dig mot Id-kapning

# Öppna inte e-post och länkar som är okända för dig. Då finns risken att det kommer virus till datorn som därefter kan kopiera dina inloggningsuppgifter.

# Ha olika lösenord på de tjänster du använder.

# Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobiltelefon.

# Ladda inte ner nya appar utan att ha kontrollerat vad det är för app.

# Skicka inte konto- eller personuppgifter via e-post om du inte är säker på vad det är för företag du har att göra med.

# Se till så att inga obehöriga kommer åt din e-post.

# Lämna inte ut ditt personnummer hursomhelst på internet.

# Om du har tappat bort din identitetshandling, anmäl snarast till polisen.

# Använd tjänster som direkt informerar dig om någon tagit en kreditupplysning på dig.

Källa: Polisen

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!