Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen varnar för falska brandvarnarkontroller

Här är enkla knepen för att slippa att drabbas.
Bedragarna tar sig in hos äldre under förevändningen att de ska kontrollera brandvarnaren.Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Mauritzson, samordnare vid polisens nationella bedrägericenter.Foto: POLISMYNDIGHETEN / POLISMYNDIGHETEN

Bedragarna tar sig in hos äldre för att ”kontrollera brandvarnaren”.

Efteråt kräver de betalning – och stjäl både kort och kod.

Nu varnar polisen för att brottstypen riskerar att öka i sommar:

– Det här kan dyka upp var som helst, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter.

Sommaren har gett upphov till flera fastighetsbränder runtom i Sverige. Och det har drivit polisen till att varna för en ny typ av bedrägerier mot äldre.

Det handlar om brott där bedragare tar sig in hos personer under förevändningen att de ska kontrollera brandvarnaren. När kontrollen sedan genomförts ber bedragarna om betalning på plats, varefter de stjäl såväl kort som kortkod.

– I vissa fall har personer också blivit av med värdesaker från bostaden. Men det huvudsakliga målet är att få tag på kort och kod för att kunna göra stora uttag, säger Lotta Mauritzson, samordnare vid polisens nationella bedrägericenter.

Så skyddar du dig mot bedrägeriet

Polisen började få in anmälningar om bedrägeritypen så tidigt som i februari. Men under maj och juni kom larmen allt tätare.

Sammanlagt har myndigheten nu fått in ett 80-tal anmälningar.

– I och med det ökade antalet bränder, framför allt i södra Sverige, tror vi nu att fler kommer att råka ut för de här bedragarna, varnar Lotta Mauritzson.

Bedrägeriexperten ger samtidigt ett tydligt råd till de som vill undvika att drabbas:

– Om någon ska komma in i din bostad så ska man ha bokat en tid innan så att man vet att de ska komma. Du ska ha tagit initiativet själv. Och är det så att man bor i hyresrätt och fastighetsägaren vill kolla att det finns brandvarnare så ska det annonseras i god tid.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!