Med Postnord som avsändare i de falska "phishingmejlen" uppmanas mottagaren att spåra sina brev – men då låser sig datorn. Foto: Mikael SjöbergMed Postnord som avsändare i de falska "phishingmejlen" uppmanas mottagaren att spåra sina brev – men då låser sig datorn. Foto: Mikael Sjöberg
Med Postnord som avsändare i de falska "phishingmejlen" uppmanas mottagaren att spåra sina brev – men då låser sig datorn. Foto: Mikael Sjöberg
– Det är ren utpressning. Klickar du är enda lösningen att betala, säger Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericenter. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN– Det är ren utpressning. Klickar du är enda lösningen att betala, säger Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericenter. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN
– Det är ren utpressning. Klickar du är enda lösningen att betala, säger Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericenter. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Polisen varnar för de nya bluffmejlen

Publicerad

Nu varnar polisen för nya bluffmejl som cirkulerar i landet.

Med Postnord som avsändare i de falska "phishingmejlen" uppmanas mottagaren att spåra sina brev – men då låser sig datorn.

– Det är ren utpressning. Klickar du är enda lösningen att betala, säger Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericenter.

Under torsdagen larmades både polisen och Postnord om de falska mejlen som har börjat cirkulera i Sverige. I de så kallade "phishingmejlen" utger sig bedragare för att vara Postnord.

– Vi har varit utsatta för detta tidigare. Vår uppmaning är att inte klicka på några länkar, utan att kasta mejlet, säger Marie Skeppstedt, kommunikatör på Postnord.

 

LÄS OCKSÅ: SEB varnar för ett nytt bluffmejl

 

Uppmanas att klicka för att spåra brev

Rubriken på mejlen varierar. Det kan till exempel stå "Spåra pall", "Kuriren Har Inte levererat Paketet" eller "Du har lösta paket".

För den som klickar vidare på länken för att spåra paket kan datorn låsa sig och man tvingas betala en större summa pengar för att låsa upp den igen.

– Det är utpressning. Klickar du där så är enda lösningen att betala, säger Jan Olsson vid polisens Nationella Bedrägericenter.

Postnord har under dagen gått ut med varningsinformation på sin hemsida.

Vissa detaljer kan avslöja på att det är bedragare som ligger bakom.

Många stavfel i mejlet

Roger Hansson från Tyringe i Skåne är en av dem som har fått mejlet, men han märkte snabbt att något var tokigt.

– Det var ju en del stavfel och man skulle betala en avgift. Jag kunde inte komma på att jag hade beställt någonting så jag tänkte direkt att detta inte stämmer, säger Roger Hansson.

Roger ringde till PostNord för att få bekräftat att det var ett bluffmejl.

– Det är ju datorvirus, så jag öppnade inte några länkar. Men det såg ganska seröst ut och om man har beställt något är ju risken att man tänker att man ska betala, säger han.

Avsändaradressen avslöjar fejket

Polisen har kunnat se liknande bluffmejl tidigare, men i detta fall ser utformningen något annorlunda ut.

Vissa detaljer kan avslöja på att det är bedragare som ligger bakom.

– Om man tittar på avsändaradressen kan man se att det inte kommer från Postnord, säger Jan Olsson.

I ett av fallen har avsändaradressen varit postnord@oil-delta.com.

"Klicka aldrig"

Det verkar bara finnas ett sätt att skydda sig mot bedragarna.

– Klicka aldrig någonsin på länkar eller programvaror i mejl. Posten, myndigheter eller polisen skickar aldrig ut mejl på det sättet, säger Jan Olsson.

Även Postnord bekräftar att man inte använder sig av den typen av kommunikation.

– Vi skickar avisering via mejl i vissa fall men till skillnad från spam är Postnords mejl korrekt utformade. Spam ser ofta märkliga ut och har ett bristfälligt språk, säger kommunikationsrådgivaren Marie Skeppstedt.

 

LÄS OCKSÅ: Varningen: Så slår tjuvarna till mot din lön

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen