Polisen varnar: Falsk Iphone 7 är i omlopp

Publicerad

Polisen har fått in flera larm om falska Iphone 7 under de senaste veckorna – som sålts i verklighetstrogna kartonger och med kvitto.

Nu går polisen ut med en varning för bluffen.

– Det är antagligen några personer som har det som en egen affärsidé, säger Björn Seth vid polisens bedrägericenter.

De falska telefonerna har sålts via olika annonssidor. Köparen har tagit kontakt med säljaren och bestämt en tid för ett fysiskt möte någonstans på en allmän plats. När de möts upp har säljaren visat upp en obruten telefonkartong och i vissa fall också vad som förefaller vara ett kvitto.

– Många tänker: ”Wow, vilken kartong”. Och så lämnar man över pengarna vid ett gathörn någonstans. Så efteråt upptäcker man att det är en enklare kopia, säger Björn Seth vid polisens nationella bedrägericenter.

Totalt handlar det om ett tiotal olika fall i veckan under de senaste veckorna. Man har än så länge bara fått in anmälningar från Stockholmsområdet.

– Här kanske man kan tro att det är någon som har det här som affärsidé, eftersom det har dykt upp flera anmälningar just med falska Iphone 7. Så man ska vara allmänt försiktig, säger Björn Seth.

Säljs för normala priser

Men det är inte bara falska Iphone 7-telefoner som bedragarna använt sig av. Det har även förekommit fall där man sålt falska telefoner av märket Samsung.

Priset har legat på runt femtusen kronor.

– Så det har inte varit extremt låga priser, säger Björn Seth.

Det är inte helt lätt att se om den telefon man tänkt köpa är en kopia. Men polisen uppmanar de som ska köpa en ny telefon på andrahandsmarknaden att kontrollera hur telefonen fungerar, innan man lämnar över några pengar.

– När man har satt på telefonen har man upptäckt att inte alla funktioner fungerar så som de ska göra. Visuellt är de välgjorda, säger Björn Seth.

Varnar för bluffen på Facebook

Polisen har också varnat för bluffen på sin Facebook-sida. Där skriver de också om hur man ska tänka för att undvika att bli lurad.

Man kan utöver att öppna förpackningen och starta telefonen också kontrollera det så kallade IMEI-numret. Det ska vara samma nummer på kvittot som det är på kartongen. Ett annat varningstecken är om någon säger sig sälja en helt ny telefon, i obruten förpackning och med kvitto.

– Då måste man fråga sig om det verkar rimligt att man säljer den för flera tusen kronor billigare, i stället för att den som köpt den lämnat tillbaka den? För man får ju ångra sitt köp, säger Björn Seth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen