Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen varnar: Falsk Iphone 7 är i omlopp

Polisen har fått in flera larm om falska Iphone 7 under de senaste veckorna – som sålts i verklighetstrogna kartonger och med kvitto.

Nu går polisen ut med en varning för bluffen.

– Det är antagligen några personer som har det som en egen affärsidé, säger Björn Seth vid polisens bedrägericenter.

De falska telefonerna har sålts via olika annonssidor. Köparen har tagit kontakt med säljaren och bestämt en tid för ett fysiskt möte någonstans på en allmän plats. När de möts upp har säljaren visat upp en obruten telefonkartong och i vissa fall också vad som förefaller vara ett kvitto.

– Många tänker: ”Wow, vilken kartong”. Och så lämnar man över pengarna vid ett gathörn någonstans. Så efteråt upptäcker man att det är en enklare kopia, säger Björn Seth vid polisens nationella bedrägericenter.

Totalt handlar det om ett tiotal olika fall i veckan under de senaste veckorna. Man har än så länge bara fått in anmälningar från Stockholmsområdet.

– Här kanske man kan tro att det är någon som har det här som affärsidé, eftersom det har dykt upp flera anmälningar just med falska Iphone 7. Så man ska vara allmänt försiktig, säger Björn Seth.

Säljs för normala priser

Men det är inte bara falska Iphone 7-telefoner som bedragarna använt sig av. Det har även förekommit fall där man sålt falska telefoner av märket Samsung.

Priset har legat på runt femtusen kronor.

– Så det har inte varit extremt låga priser, säger Björn Seth.

Det är inte helt lätt att se om den telefon man tänkt köpa är en kopia. Men polisen uppmanar de som ska köpa en ny telefon på andrahandsmarknaden att kontrollera hur telefonen fungerar, innan man lämnar över några pengar.

– När man har satt på telefonen har man upptäckt att inte alla funktioner fungerar så som de ska göra. Visuellt är de välgjorda, säger Björn Seth.

Varnar för bluffen på Facebook

Polisen har också varnat för bluffen på sin Facebook-sida. Där skriver de också om hur man ska tänka för att undvika att bli lurad.

Man kan utöver att öppna förpackningen och starta telefonen också kontrollera det så kallade IMEI-numret. Det ska vara samma nummer på kvittot som det är på kartongen. Ett annat varningstecken är om någon säger sig sälja en helt ny telefon, i obruten förpackning och med kvitto.

– Då måste man fråga sig om det verkar rimligt att man säljer den för flera tusen kronor billigare, i stället för att den som köpt den lämnat tillbaka den? För man får ju ångra sitt köp, säger Björn Seth.

Tänk på detta när du köper en telefon i andra hand

• Ta upp telefonen ut förpackningen och kontrollera att allt fungerar som det ska.

• Var tydlig med säljaren att du kommer vilja se och prova telefonen innan du köper den. Skriv det redan innan ni träffats.

• Kontrollera IMEI-nummer, jämför kartongens nummer med kvittots.

• Hör dig för om varför säljaren inte bara lämnar tillbaka telefonen till butiken.

• Lämna inte över några pengar innan du själv har fått kontrollera telefonen.