Polisen: Säkerheten på Arlanda hotas

Publicerad
Uppdaterad
En chef på Arlanda misstänks för att ha sålt 100 000 ton grus och stoppat förtjänsten i egen ficka.
Det är en av flera händelser på Sveriges största flygplats, 14 chefspersoner har gjort sig skyldiga till bedrägeri, mutbrott eller stöld de senaste två åren.
Ett antal chefer har varit inblandade i brottslighet och frågan är hur det påverkar flygsäkerheten. Trots stora satsningar på yttre säkerhet hotas den av inre problem och flygsäkerheten är enligt polisen hotad, skriver Svenska Dagbladet. Den senaste i raden av brottsliga affärer gäller en chef som är misstänkt för att privat ha sålt 100 000 ton grus från Arlandas egna grustag. Grustäkten har använts mycket under de senaste årens byggprojekt. Gruset har spårats till flera byggplatser i Mellansverige och marknadsvärdet uppskattas till fem miljoner kronor. - Utredningen kan mycket väl svälla ytterligare och fler delges misstanke om brott, säger Dan Persson på Arlandapolisen till SvD.

Höga chefer

De senaste två åren har 14 chefer varit skyldiga till olagligheter på Arlanda men betydligt fler är misstänkta. Det handlar bland annat om misstänkta mutbrott där entreprenören ABB har bjudit fyra anställda på Luftfartsverket (LFV) på resor. LFV:s personal arbetade som projektledare vid bygget av den tredje landningsbanan och ABB hade ett stort engagemang där. I förra veckan åtalades tre chefer för att ha fuskat till sig köksutrustningar för mellan 35 000 och 270 000 kronor. Tanken var att räkningarna skulle gå till LFV och skattebetalarna, enligt SvD. Ett annat exempel är då en av Arlandas högsta chefer för två år sedan greps för att ha stulit jackor, kameror och mobiltelefoner från flygplatsens hittegodsavdelning.

Kriminella söker jobb

Dessutom söker många kriminella personer jobb på Arlanda och trots att polisen känner till det kan den inte informera flygplatsen. Lagen som gör det omöjligt för Registernämnden och för polisen att hindra dömda brottslingar att få en anställning inom Arlandas särskilt skyddade område, så länge det inte handlar om grov brottslighet som kan kopplas till terrorism. - Det är mycket konstigt folk som söker jobb här. På Arlanda är det lätt att begå stölder. Sånt sprider sig i kriminella kretsar, säger polisinspektör Jan Sommar på Arlandapolisen till SvD. Till exempel har medlemmar ur kända mc-ligor sökt jobb på flygplatsen.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen