Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen: Ny metod kapar ditt Bank-ID

Genom ett tvåstegbedrägeri låtsas bedragarna vara både polis och bankpersonal – innan de loggas in och tömmer ditt konto.
Jan Olsson vid polisens bedrägerirotel: ”Ett offer blev av med 900 000 kronor.”
Foto: Polisen

Bank-ID-kaparna tar bluffen till nästa nivå med en ny metod. 

Genom ett tvåstegbedrägeri låtsas de vara både polis och bankpersonal – innan de loggas in och tömmer ditt konto. 

– Ett offer blev av med 900 000 kronor, säger Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert. 

I slutet av november berättade Expressen om hur telefonbedragare börjat använda en ny, avancerad metod för att ta kontroll över ditt Bank-ID. 

Metoden har skrämt slag på drabbade storbanker som bad polisen att gå ut med en nationell varning. 

LÄS MER: Ligor kapar ditt Bank-ID när du betalar räkningar

Bedragarna kapar ditt Bank-ID med ny tvåstegsraket

Nu berättar polisens bedrägeriexpert, Jan Olsson, att konceptet blivit ännu fräckare och mer sofistikerat. 

– Först ringer den ena bedragaren och säger att han är från polisen och att du sannolikt har råkat ut för ett bedrägeri, och att din bank kommer kontakta dig snart. Därefter ringer den andra bedragaren och säger att han är från din bank, säger Jan Olsson. 

Det dubbla upplägget kräver ett samspel mellan bluffmakarna och innebär att bedragarna har finslipat sin sociala ingenjörskonst. 

– Det har steppat upp lite där, helt klart. De drabbade berättar att det här är vältaliga, sofistikerade män som kan uppträda med den auktoritet som man förväntar sig av en polis och trovärdigt utge sig för att vara bankpersonal. säger Jan Olsson. 

LÄS MER: ID-kapare slår till när du ändrar din adress

Du loggar själv in lurendrejarna på ditt Bank-ID

Det vanligaste upplägget är att bedragarna ber dig logga in med ditt Bank-ID. Innan dess har de fyllt i ditt personnummer på bankens hemsida och hamnat i förtur – så att du i själva verket loggar in bedragaren när du fyller i ditt lösenord. 

När du inte kan logga in på kontot eftersom bankbedragaren redan är inne så ber de dig att försöka igen efter en stund. Och det är då du godkänner lurendrejarens överföring av dina pengar till ett annat konto – som brukar tillhör en nyttig idiot, en "mulåsna", som lånat ut sitt konto till bedragarna och ofta får ta straffet. 

Men nu har bedragarna även utökat sina nät till att fånga upp mer än Bank-ID. 

– Det händer även att de lurar av människor bankdoseuppgifter och kortuppgifter. Just för att på alla möjliga sätt kunna stjäla alla deras pengar oavsett om de har pengarna där eller på kreditkort, säger Jan Olsson. 

LÄS MER: Ica drabbat av sms-bluff – vill åt kundernas pengar

Måltavlor just nu: rika, äldre män i Sydsveriges Bank-ID

Sedan de senaste veckornas uppmärksamhet kring telefonbedragarna har de snävat in måltavlorna och riktar även in sig på speciella, välbärgade områden. 

– Förut har de ringt lite på måfå. Just nu riktar de in sig mot män, födda på 30-talet, som bor i områden som Båstad, Höllviken och Vellinge i södra Sverige, säger Jan Olsson. 

Det handlar om flera offer varje dag och 100 000-tals kronor som förs över – i ett av fallen lade bedragarna rabarber på 900 000 kronor. 

Hur kan man skydda sig mot detta? 

– Oavsett var de här människorna säger att de ringer ifrån ska man aldrig lämna ut sina inloggningskoder eller kortuppgifter. Och varken polisen eller banken skulle någonsin ringa och be dig att logga in med ditt Bank-ID oavsett anledning. Om det händer så vet du att det är ett bedrägeri på gång. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!