Vargar eldades upp i ugn – polisen beslagtog aska

Industrimannen Karl Hedin fördes ut ur rättssalen sammanlänkad med en häktesvakt. Han misstänks för ett fall av grovt jaktbrott och är skäligen misstänkt för jakthäleri.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
April 2011. Prins Carl Philip delar ut Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj till Karl Hedin, ägare av trävarukoncernen AB Karl Hedin.
Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX
Flera vargar misstänks ha blivit uppeldade i ett sågverk utanför Norberg. Bilden har ingenting med härvan att göra.
Foto: HENRIK HANSSON
AB Karl Hedins sågverk utanför Norberg.

Flera vargar misstänks ha blivit uppeldade i den jakthärva som nu utreds av polisen.

Förbränningen ska enligt misstankarna ha skett i ett sågverk utanför Norberg.

Sågverket ägs av industrimannen Karl Hedin som häktades i går tisdag i den misstänkta jakthärvan.

– Aska har tagits i beslag för analys, bekräftar kammaråklagare Lars Magnusson.

Polisen tvingades till ett akut ingripande i förra veckan när man slog till mot den nu misstänkta jaktligan i Västmanland.

Planen var att vänta ytterligare tid. Spaningen rullade på och en domare hade också gett klartecken till hemlig telefonavlyssning och även annan form av elektronisk övervakning så att de misstänkta kunde följas mer diskret än vid vanlig fysisk spaning.

Huvudfokus för spanarna från polisens nationella avdelning, Noa, var flera av de nu misstänka personerna som häktades vid Västmanlands tingsrätt i Västerås på tisdagen. Bland dem industrimannen och miljardären Karl Hedin från Smedjebacken - häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott och skäligen misstänkt för jakthäleri. Båda brotten bestred Karl Hedin själv och via sin försvarare, advokat Sven Severin.

Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin, argumenterade i rätten för sin klients oskuld.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

– Vi hade hoppats på att han skulle försättas på fri fot och vi tyckte att vi hade goda argument och skäl för det. Men tingsrätten delade inte den uppfattningen i alla delar, säger Sven Severin.

Jakt på fridlysta djur

Enligt åklagarens och polisens misstankar ska flera av de nu häktade personerna ha gjort sig skyldig till jakt på fridlysta djur, bland annat varg, lodjur och kungsörn.

Misstankarna mot industrimannen och miljardären Karl Hedin gäller jakt på varg, uppger kammaråklagare Lars Magnusson. Uppgiften bekräftas också av försvararen, advokat Sven Severin.

Expressen kan nu avslöja nya detaljer i den misstänkta jakthärvan.

Det är minst tre vargar som misstänks ha blivit dödade.

– Det kan dock röra sig om fler djur, uppger en källa för Expressen.

Vargarna misstänks ha blivit kremerade

Men polisen har inte funnit några kadaver eller andra rester efter djuren som bevisar dödandet av djuren.

Polisens blickar har riktats mot AB Karl Hedins sågverk i Karbenning utanför Norberg. I en värmeugn inne på området misstänker polisen att flera vargar har bränts upp för att röja undan alla spår.

– En form av kremering, säger en källa.

Kammaråklagare Lars Magnusson bekräftar misstankarna. 

Jag har en uppgift om att polisen misstänker att varg har eldats upp i en ugn på sågverket i Karbenning.

– Det är en av misstankarna, ja.

Vad är det för slags ugn?

– Det ska vara en ugn till den panna som används för att torka virke.

Enligt kammaråklagare Lars Magnusson gäller misstankarna två vargar som ska ha eldats upp i ugnen på sågverket.

– Det gäller dels ett djur i förra veckan, dels ett djur vid ett tidigare tillfälle.

Det var i samband med den misstänkta kremeringen av en varg i förra veckan som polisen brådstörtat slog till med en razzia i hopp om att rädda bevis.

Aska från den aktuella ugnen ska analyseras för att på så sätt försöka fastställa att det finns spår av varg.

– Men det gäller att hitta rester som är lönt att analysera, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

Men ni har aska som ska undersökas?

– Ja.

Varifrån kommer uppgifterna om att vargarna har eldats upp.

– Det är uppgifter som finns i utredningen.

Polisen har gjort en mängd beslag hos de nu häktade personerna. Dessutom finns ett omfattande material från avlyssningen av de misstänktas telefoner.

– Den här utredningen har gått in i ett nytt skede i och med de husrannsakningar som genomförts. Allt som har tagits i beslag har ännu inte undersökts, säger kammaråklagare Lars Magnusson.

I TV4:s "Brottsjournalen" berättar polisprofessorn Leif GW Persson om sin gamla jaktkompis. 

– Han är en alldeles utomordentlig jägare ska du veta, och en trevlig karl. Men jag känner till hans åsikter när det kommer till rovdjur och de delar jag inte.

– Han har skjutit över tusen älgar den här mannen och det är långt fler än nästan alla andra. Han ägnar sig åt jakt och han är väldigt lite förtjust i rovdjur och har tillgång till mycket stora arealer som han äger, säger Leif GW Persson i "Brottsjournalen". 

Expressen har varit i kontakt med Karl Hedins försvarare Sven Severin om den misstänkta kremeringen av två vargar.

– Jag kan inte kommentera utredningen eftersom det råder sekretess. Men som jag tidigare har sagt förnekar min klient brott.

Karl Hedin vid häktningen i Västerås på tisdagen. Han var stridslysten och betred anklagelserna. Intill satt försvararen, advokat Sven Severin.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Karl Hedin är djupt engagerad i den infekterade vargfrågan och av många vargmotståndare betraktas han som något av en hjälte. Han har bland annat varit medförfattare till två böcker inom ämnesområdet.

Karl Hedin utsatt för en kupp?

Försvararen, som är bunden av förundersökningssekretessen, förde dock fram tanken efter häktningen att Karl Hedin kanske hade blivit utsatt för någon form av kupp från hans motståndare i vargfrågan.

– Han är en känd debattör i vargfrågan och har starka synpunkter.  Det finns många motståndare som är villiga att lämna tips som inte stämmer, säger advokat Sven Severin.

Häktningarna i jakthärvan hölls i Västmanlands tingsrätt i Västerås.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Karl Hedin tog tisdagens häktningsbeslut med fattning. Efter några minuter var han hoplänkad med en häktesvakt och fördes ut ur tingssal 8 för vidare transport till Kronobergshäktet i Stockholm.

Uttalande från AB Karl Hedin

I måndags skickade AB Karl Hedins vd Peter Wigert ut följande pressmeddelande:

"Medier har under måndagen den 29 oktober rapporterat uppgifter om att en juridisk process inletts mot bland andra Karl Hedin, AB Karl Hedins styrelseordförande. Misstankarna riktas mot Karl Hedin som privatperson och har ingen koppling till den operativa verksamhet som bedrivs inom AB Karl Hedin. Den juridiska processen är i ett tidigt skede och inget åtal är väckt".NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!