Ett av bedrägerimeddelandena som har sms:ats till privatpersoner. Att bedragarna känner till namnet på den som de skickar sms till hör inte till vanligheterna. Foto: PolisenEtt av bedrägerimeddelandena som har sms:ats till privatpersoner. Att bedragarna känner till namnet på den som de skickar sms till hör inte till vanligheterna. Foto: Polisen
Ett av bedrägerimeddelandena som har sms:ats till privatpersoner. Att bedragarna känner till namnet på den som de skickar sms till hör inte till vanligheterna.  Foto: Polisen
Bedrägeriexperten Jan Olsson. Foto: PolisenBedrägeriexperten Jan Olsson. Foto: Polisen
Bedrägeriexperten Jan Olsson.  Foto: Polisen

Polisen larmar: nya okända bedrägeriet

Publicerad

Nu varnar polisen för ett nytt sms-bedrägeri som sticker ut på flera kusliga vis. 

Bedragarna låtsas jobba för polisen och tycks veta offrens namn – och försöker lura av dem pass- och id-uppgifter i en chatt. 

– Det verkar inte handla om någon vanlig ID-kapning utan kanske uppgifter som ska användas för att tillverka falska pass, säger Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert. 

Under tisdagen så gick polisen ut med en varning på Facebook med en bedrägeriform som de aldrig har sett tidigare. 

– Vi var tvungna att få ut den här varningen snabbt eftersom det här befinner sig i sin linda och vi inte vet vad det kommer utmynna i, säger Jan Olsson, expert och handläggare vid polisens nationella bedrägericenter. 

Uppger sig skicka sms från polisen

I meddelandena, som uppges komma från polisen, påstås det att offrens personnummer används för att smuggla in förbjudna preparat och tillverka falska dokument – och därför uppmanas offret att trycka på en länk som påstås gå till Tullverket. 

Att ID-kapare försöker lura människor genom sms är inte ovanligt. Det är inte heller ovanligt att bedragarna utger sig för att tillhöra polisen eller någon annan myndighet. Det ovanliga ligger i det övriga tillvägagångssättet. 

– För det första verkar de veta namnet på personen som de skickar sms till. Sedan vill de att du ska klicka på en länk som går till en chattsida. Där vill de att du lämna ut dina pass- och personuppgifter, säger Jan Olsson. 

Polisen: "Vad passen ska användas till kan man bara spekulera i"

Det är första gången Jan Olsson stöter på den här typen av upplägg i bedrägerier och polisen vet ännu inte hur pass omfattande det kan vara eller varför bedragarna vill ha offrens passuppgifter. 

–  Det verkar inte handla om någon vanlig ID-kapning utan kanske uppgifter som ska användas för att tillverka falska pass. Och vad de falska passen ska användas till kan man bara spekulera i, säger Jan Olsson. 

Dessutom finns ytterligare ett steg i bedrägeriet som sticker ut, som polisen ännu inte vill berätta om. 

– Vi fick nys om det här under eftermiddagen och har ännu inte sett hur långt vi kan komma med teknisk spårning, säger Jan Olsson. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen