Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen: Kolla kortutdraget efter din utlandssemester

Var vaksam vid uttagsautomater. Foto: Shutterstock
Kolla kontoutdraget efter semestern. Foto: SHUTTERSTOCK
Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert. Foto: POLISEN
Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Kortkapare, ficktjuvar och strandskojare lurar i skuggorna på solsemestern. 

Vill det sig illa kan du ha fått betalkortet skimmat och kontot tömt. Kolla kontoutdraget extra noga efter semester.

– Det gäller att vara uppmärksam, säger Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert.  

På den efterlängtade semesterresan till solen är det lätt att sänka garden och släppa på vaksamheten. 

Och bli en måltavla för bedrägeriligor som rör sig på de populära turistorterna. 

– Där det finns mycket folk finns det också många kriminella. Speciellt under perioder då man är lite mer avslappnad och inte lika uppmärksam, som under semesterresan, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter, NBC.

Extra viktigt är att kolla kontoutdragen efter semestern för att se så att det inte har smugit sig in poster där någon utnyttjat ditt kontonummer och handlat.

Ett av bedrägerierna som är på utdöende i Sverige men som lever och frodas utomlands är så kallad kortskimning. 

– Det absolut vanligaste sättet är att de placerar en skimningsutrustning på uttagsautomaterna. Så när du ska ta ut pengar i Thailand, eller var du nu är, så läser de av din kortinformation och har sannolikt monterat en kamera som filmar vilken pinkod du slår in. Eller så har de satt en egen platta med siffror ovanpå den gamla, som registrerar vilka nummer du använder dig av när du trycker in pinkoden. 

Undersök uttagsautomaten noga vid uttag

Vilka semesterländer är mest utsatta för skimning? 

– Det finns i Asien, delar av USA, Sydamerika och även delar av Europa. I Danmark och Tyskland har det till exempel varit mycket skimning, säger Jan Olsson.  

Så jobbar bedrägeriligorna

När dina kortuppgifter och kod väl är i bedragarnas händer så börjar kugghjulen i en väloljad organisation att rulla. 

Så här beskriver Jan Olsson de olika grupperna: 

• ”En grupp har tillverkat skimningsutrustningen som sätts på uttagsautomaterna så att den ska se ut som automatens egen utrustning. Det tillverkas genom småskalig, avancerad industri i länder som Rumänien och Bulgarien.”

• ”Sedan finns den en gruppering som åker runt och monterar utrustning och läser av folks kortinformation och pinkoder.”

• ”Den tredje gruppen får, nästan i realtid, kortinformationen och tillverkar egna plastkort där de lägger in informationen på magnetspåren. Pinkoden har de så de går till en uttagsautomat, exempelvis någonstans i Asien, och hämtar ut pengarna. ”

Undersök automaterna innan du tar ut pengar så att det inte finns lösa delar eller annan utrustning som inte ser ut att höra hemma.   

Det är inte bara vid uttagsautomater som det finns risk för kortkapare. 

– Det gäller att vara uppmärksam när man använder kortet, så att inte kyparen kan springa in i något bakre rum och ta betalt och passa på att fota av både fram- och baksida av det. 

Ficktjuvsligor ser koden och stjäl kortet

Precis som i Sverige finns det även internationella ficktjuvsligor som kikar över din axel när du slår in pinkoden för att ta ut pengar eller betala – och norpar ditt kort vid första bästa tillfälle. 

I dessa fall gäller det att skydda koden med handen när du slår in den och hålla uppsikt över omgivningen. 

Förvara betalkortet rätt på semestern

Var aktsam med dina kontokort, och spärra dem på en gång om du ändå skulle bli av med dem. Spärrar du ett kort genast drabbas du inte av några ekonomiska följder. Men om det har hunnit användas av någon obehörig innan du hunnit spärra det, kan du få stå för förlusten själv. 

Det ställs höga krav på hur du ska förvara ditt kort för att du inte ska anses ha varit "grovt oaktsam" som den juridiska termen lyder. Kortet får till exempel inte ligga kvar på hotellrummet, även om du gömmer det. Lås i stället in kortet i ett säkerhetsfack när du inte vill ha det med dig.

När du tar med dig kortet så ha det på dig eller i en väska som du har uppsikt över. Lämna aldrig kortet i bilen, inte ens för en kort stund och bilen är låst. Lämna det heller inte utan uppsikt medan du packar i och ur bilen. Om du tänker sova på bussen eller tåget så ta kortet ur väskan och förvara det oåtkomligt, till exempel i en ficka. Var noga med att inte förvara koden tillsammans med kortet.

Källa: Konsumenternas

På stranden riskerar du att bli ett lätt mål. 

– Man behöver kanske inte ha med sig alla dyrbara saker till stranden, utan förvara det i säkerhetsskåp på hotellet. Ha uppsikt över sakerna du tar med dig – alla kanske inte behöver bada samtidigt. Saker som lämnas obevakade vid filtarna har en förmåga att försvinna, säger Jan Olsson. 

"Lurendrejare som säljer skraplotter"

Vad finns det för andra typer av semesterbedragare? 

– Det finns lurendrejare som säljer skraplotter och annat som inte har någon som helst vinst. De finns andra som försöker sälja på dig lägenheter, som egentligen inte är deras, i semesterländer som Thailand och Spanien. Ska du köpa en bostad i ett annat land så går du till en vettig mäklare, ingen som försöker ragga upp dig på stranden. 

För att minimera skadan om olyckan väl är framme, och kortet blir kapat, har Jan Olsson ett tips: 

–  Jag tycker att man ska ha ett semesterbankkort dit man för över en summa var eller varannan dag. Så om man blir av med kortet så förlorar man inte hela semesterkassan utan bara pengarna som finns på kortet.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!