Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen har avlyssnat de misstänkta i Allra-skandalen

Flera misstänkta nyckelpersoner inom det före detta pensionsbolaget Allra har efter domstolsbeslut i hemlighet avlyssnats av polisen.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Olle Marcusson och Alexander Ernstberger är båda brottsmisstänkta i Allrahärvan. Men båda förnekar brott.Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Kammaråklagare Thomas Hertz uppger att det kommit fram värdefull information under avlyssningarna av de misstänkta.Foto: MARC FEMENIA / TT NYHETSBYRÅN

Polisen har i hemlighet avlyssnat flera av nyckelpersonerna i Allra–härvan och övervakat deras mejlkorrespondens.

Materialet är en viktig pusselbit i den bevisning som åklagaren försöker bygga upp mot de inblandade.

Den genomförda avlyssningen framgår av en tidigare sekretessbelagd handling.

– Det har framkommit värdefull information, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Vad som sagts under de avlyssnade samtalen är hemligt, men polisen anser sig ha fått värdefulla uppgifter från avlyssningen.

Exakt när den avlyssningen påbörjades är sekretessbelagt. 

Men när personal från Ekobrottsmyndigheten, EBM, började slå till mot de misstänkta i pensionshärvan i höstas fanns inte bara anmälningar från Pensionsmyndigheten och utredningar till grund för de olika ingripandena. 

Klartecken att avlyssna

Åklagaren hade också i ett skede sedan förundersökningen inleddes våren 2017 fått klartecken från Stockholms tingsrätt att avlyssna flera av nyckelpersonerna i Allra–härvans olika förgreningar. Dessutom gav domstol klartecken till att övervaka de misstänktas mejltrafik. 

 

LÄS OCKSÅ: Allra stämmer staten - vill ha 1,9 miljarder kronor 

 

Enligt vad Expressen erfar fick polisen även klartecken att övervaka hur de misstänkta rörde sig med sina mobiltelefoner, alltså koordinaterna var de uppehöll sig vid olika tillfällen som var intressanta för polisen.

Bland de som avlyssnats finns enligt vad Expressens uppgifter Allras grundare Alexander Ernstberger, Ewran Mersin, som var vd för Allras dotterbolag i Dubai och Olle Marcusson, tidigare chef för Allras fondbolag i Luxemburg, samt direktören Mattias Bengtsson.

Samtliga är i dag brottsmisstänkta. 

Alexander Ernstberger vet inget om avlyssning

– Jag har inget att dölja. Om jag har varit  föremål för avlyssning vet jag inte, säger Alexander Ernstberger.  Han säger samtidigt att han inte vill föra någon process i media, utan i så fall direkt i domstol om det skulle bli åtal.

Direktören Ewran Mersin var chef för Allras verksamhet i Dubai. Han är i dag häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst. Polisen misstänker att han nu gömmer sig i Turkiet.Foto: ALLRA

Ewran Mersin och Mattias Bengtsson är häktade i sin frånvaro och internationellt efterlysta. En ny häktningsförhandling hölls under tisdagen mot Mattias Bengtsson, nu också misstänkt  för grov bestickning.

Mattias Bengtsson är sedan i november häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst för grovt penninghäleri. Misstankarna är kopplade till finansbolaget Oak Capital som Allras föregångarna Svensk Fondservice gjorde affärer med under 2012. Mattias Bengtsson var storägare i Oak Capital. 

 

LÄS OCKSÅ: Toppman i Allra misstänks för mutbrott 

De pensionssparare som satsat premiepensionspengar i Svensk Fondservice fonder misstänks ha blivit lurade på pengar, bland annat i form av höga avgifter, "dåliga" värdepapper och avancerade transaktioner som nyckelpersoner påstås ha utfört för att slussa pensionsspararnas pengar vidare.

Avlyssningen avslöjas i pm

Det är i en promemoria i samband med den första häktningen  av Mattias Bengtsson i november som kammaråklagare Thomas Hertz skriver om den hemliga avlyssningen - utan att där ange vilka som avlyssnats.

Han skriver:

"Under förundersökningen har ett stort antal beslag gjorts – bland annat s.k. IT- beslag. Det har förekommit hemliga tvångsmedel bland annat i form av hemlig avlyssning. Av förundersökningsmaterialet kan slutsatsen dras att ett större antal personer varit införstådda och deltagit i de misstänkta gärningarna, och att olika personer har starka intressen att ge olika beskrivningar av vad som egentligen förekommit".

I den tidigare hemliga promemorian, som är daterad den 5 november 2017, skriver kammaråklagare Thomas Hertz också att det framkommit "att ett flertal personer aktivt verkat för att undanskaffa bevismaterial".

På vilket sätt ska de misstänkta försökt undanröja bevis?

– Det jag syftade på i den promemorian var att undanskaffa vissa avtal och vissa andra saker som jag inte kan gå in på nu, men bland annat att skaffa undan mejl, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Ni har fått värdefull information under avlyssningen?

– Det har framkommit värdefull information, ja. Hemliga tvångsmedel är viktiga delar i alla utredningar om allvarliga brott. 

En häktningsdomare i Stockholms tingsrätt beslöt under tisdagseftermiddagen att Bengtsson ska häktas för grov bestickning.

Bengtssons försvarare, advokat Sargon De Basso, tillbakavisar anklagelserna och sa i domstolen att hans klient förnekar brott. 

Mattias Bengtsson är redan internationellt efterlyst och söks bland annat via Interpol.

De misstänkta i Allra-härvan

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Han förnekar brott. Reseförbudet har hävts.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Han är också häktad för grov bestickning.

Han förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

• Olle Marcusson, 41, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Ewran Mersin, 41, som firat sin födelsedag på flykt, var Allras ansvarige för verksamheten i Dubai. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Han tros uppehålla sig i Turkiet.

• Johan Bergsgård, 47, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor.

Han förnekar brott.

En sjätte person har fått advokat och misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!