Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bedragare lurade till sig 58 miljoner med hjälp av bank-ID

Bank-ID-bedragarna lyckas stjäla mer och mer pengar från svenska bankkonton, och nu varnar polisen för att bankkunderna kommer att tappa tilltro till bank-ID-systemet.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Bank-ID-bedragarna lyckas själa mer och mer pengar från svenska bankkonton, och nu varnar polisen för att bankkunderna kommer att tappa tilltro till bank-ID-systemet.Foto: ANN JONASSON

Allt fler bedrägerier med bank-ID fullbordas och allt större summor försvinner spårlöst från svenska folkets konton.

Hela 58,1 miljoner kronor stals via bank-ID-kupper under perioden maj-juni i år, visar en granskning i Dagens Nyheter.

Nu varnar polisen för att bankkundernas tilltro till banksystemet kan kollapsa.

– Det har blivit ett nationellt problem som är systemhotande, säger Stefan Larsson, polisens utredningsledare för nationell seriebrottslighet, till tidningen.

Bedrägerier med bank-ID har blivit ett allt större gissel.

DN har gjort en sammanställning som visar att antalet rapporterade bedrägeriförsök ökat nästan fem gånger från januari till juli, medan antalet lyckade bedrägerier där pengar försvunnit från offrets konto, fördubblats.

Stal 58 miljoner

 

LÄS MER: Därför skjuter bank-ID- bedrägerierna i höjden

Under perioden maj-juli i år lyckades bedragarna stjäla 58,1 miljoner krnor från svenskarnas konton.

Bara i juli gjordes 442 försök, och 137 fullbordade bedrägerier. I belopp handlar det om nästan 20 miljoner kronor - på en månad.

Metoden är enkel. Bedragaren utger sig för att ringa från polisen eller banken. De övertygar offret om att något konstigt skett med kontot och ber personen logga in. Samtidigt har bedragaren förberett en inloggning på samma bankkonto.

Många bank-ID-bedrägerier

När offret så försöker logga in på sitt konto med bank-ID, är det i stället bedragaren som kommer in på kontot.

Nu varnar polisen för att svenska folkets tilltro till bank-ID-systemet kan kollapsa.

– Människor kommer till slut förlora tron på elektronisk legitimation. Folk tappar också förtroende för sina banker och polisen när bedragarna utger sig för att komma därifrån och det är ett stort problem för samhället, säger Stefan Larsson till Dagens Nyheter.

 

LÄS MER: Bank-ID-bedragarnas nya knep: Läser på om offren

 

Nyligen har polisen i Malmö sprängt en liga som sysslade med bank-ID-bedrägerier men man betonar att de var ganska amatörmässiga.

Ligor med än mer sofistikerade metoder finns ännu verksamma där ute. Vissa av dem har lyckats lura både bankanalytiker och näringslivstoppar på stora summor.

– Oftast tar det runt 15-20 minuter innan de har fullbordat bedrägeriet, säger Stefan Larsson. 

LÄS OCKSÅ:Så länsar bank-ID-kaparna ditt konto med Swish

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!