Polarbröd-vd:ns vädjan till döda systern: Jag väntar

Karin Bodin om tiden efter fabriksbranden.
En hel bygd sörjde efter brandkatastrofen, men lyckligtvis skadades ingen människa.
Foto: JENS ÖKVIST / TT / TT NYHETSBYRÅN
Systrarna Karin och Anna tog över som huvudägare i Polarbröd 2006.
Foto: POLARBRÖD

När familjeföretaget Polarbröds ägare Karin Bodin, 46, summerar de senaste åren är det med både stolthet och sorg i rösten.

Först storasysterns tidiga död och sedan brandkatastrofen i Älvsbyn.

– På ett och ett halvt år har vi förlorat Anna och bageriet har brunnit ned, säger koncern-vd:n i sitt sommarprogram i P1 där hon också skickar ett meddelande direkt till sin avlidna syster.

Sorgen slår igenom i saknaden efter systern Anna som gick bort i cancer 2019. Och fabriken som brann ned i slutet av förra sommaren.

Stoltheten i det hon och systern hann uträtta tillsammans. Och hur en hel bygd gick samman för att komma tillbaka och bygga upp bageriverksamheten igen.

– En brand är ett bakslag men behöver inte vara slutet.

– Nästa år firar vi 50 år som aktiebolag och då ska vi samlas och dansa i strumplästen till svetten rinner, sammanfattar Karin Bodin.

Allt stod i lågor

Fabriksbranden i Älvsbyn är en röd tråd genom hennes ”Sommar i P1” (sänds 28 juni, 13.00 och i SR Play).

Polarbrödsägaren berättar om tankarna som flög genom huvudet när hon och maken väcktes mitt i natten till den 24 augusti 2020 av en ilsken telefonsignal.

– Jag hinner tänka att någon fått en stroke och att maken frågar hur omfattande den är, berättar Karin Bodin i programmet.

”När vårt bageri i Älvsbyn brann ner förra sommaren var det en stor förlust. Min näst största. Mitt 'Sommar' handlar om att börja om igen, säger Karin Bodin.
Foto: © ERIK ABEL 2021

Det var ingen anhörig som insjuknat utan bageriet som var på väg att brinna ned till grunden. Karin Bodin slängde på sig fleecejacka och byxor över nattkläderna och gav sig genast av mot Polarbröds fabrik.

Där kunde hon med egna ögon beskåda att allt hennes familj byggt upp i generationer var hotat. Folk var tagna och lågmälda, förmodligen chockade.

Lyckligtvis hade ingen människa skadats. Men bageriet, där man just skulle inviga en ny produktionslina, var förstört.

Bageriet i Älvsbyn brann ner i augusti 2020.
Foto: TT NYHETSBYRÅN RÄDDNINGSTJÄNSTEN PITEÅ-ÄLVSBYN

Senare tvingades Karin Bodin kalla 131 anställda till en gympasal i Älvsbyn och varsla dem om uppsägning, vilket sved i hjärtat på henne.

– Jag tänkte: Vilken tur att min syster Anna slapp uppleva det här.

Byggde fyra vindkraftverk

Systrarna Karin Bodin och Anna Borgeryd tog över som Polarbröds huvudägare efter sina föräldrar 2006.

De stod varandra mycket nära och jobbade bland annat fram bolagets plan för hållbarhet. Eller ”uthållig försörjning” som Anna föreslog, eftersom ”hållbarhet lät så fluffigt”.

Statsminister Stefan Löfven hälsade på Polarbröds styrelseordförande Anna Borgeryd, och vd Karin Bodin, vid ett besök i Älvsbyn 2016.
Foto: ROBERT NYHOLM/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Det var i alla fall starten på ett nytt kapitel i företagets historia med satsningar på bland annat fyra egna vindkraftverk för renare energi till bakugnarna.

I slutet av 2017 insjuknade Anna Borgeryd i cancer. Hon kämpade i över ett år innan hon avled omgiven av sina närmaste. Vid minnesstunden sjöng Karin Bodin och några vänner sånger som Anna själv hade skrivit. ”Nästan omöjligt sorgligt”, minns hon.

Systers död är hennes största sorg, men sommarprogrammet handlar om att komma igen, deklarerar Bodin.

”Väntar fortfarande på ett tecken”

Bageriet i Älvsbyn ska byggas upp på samma plats och livet går vidare. Men ändå inte.

Karin Bodin vänder sig direkt till systern i programmet och säger:

– Anna, när farmor begravdes 2005 kom en solglimt in i kyrkan och jag kände tydligt hennes närvaro i ljuset. Nu har det gått mer än två år sedan du dog, jag väntar fortfarande på att du ska visa dig.

Karin Bodin

Ålder: 46

Bor: Uppväxt i Älvsbyn, född och bosatt i Umeå.

Familj: Maken Marcus, samt barnen Frida, Matilda och Anton.

Gör: Koncern-vd och ägare av Polarbröd. debuterar som sommarpratare P1.

Polarbröd grundades av hennes morföräldrar och drevs av föräldrarna innan hon själv blev vd 2006.

Karin Bodin ledde företaget tillsammans med sin syster Anna som gick bort i cancer 2019.

Utmärkelser: Flera priser och utmärkelser för sitt ledarskap, bland annat Hållbart ledarskap 2014 och utnämningen till Årets ledare i Norrbotten 2020.

Så ska fabriken byggas upp igen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!