Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

PNB Entreprenad kan räddas från konkurs

Det finns möjligheter att rädda byggkoncernen PNB Entreprenad med omkring 1 100 anställda från konkurs. Den störste fordringsägaren, Skånes Provinsbank, har sagt ja till att medverka i en företagsrekonstruktion.

Koncernens skuld till banken är cirka 115 miljoner kronor. Sedan tidigare har ett antal leverantörer begärt en företagsrekonstruktion hos Malmö tingsrätt. PNB Entreprenad har runt 220 miljoner kronor i skulder till 1 500 leverantörer, rapporterar Sveriges Radio Malmö.  - Vi har fått beskedet att banken medverkar och det är förutsättningen. Nu finns det underlag för en företagsrekonstruktion, säger Leif Ljungholm, som är konkursförvaltare för PNB Entreprenads moderbolag Percy Nilsson Byggnads AB, till TT.

Konkurs i december Moderbolaget försattes i konkurs den 12 december efter en tvist om ett ägarbyte där ett utlovat kapitaltillskott inte blev av. Huvuddelen av de anställda finns i dotterbolaget PNB Entreprenad som drogs in i krisen och ställde in betalningarna.  Normalt är det bolaget självt som begär en företagsrekonstruktion. Men ett antal leverantörer begärde för en tid sedan detta hos tingsrätten och förordade ett 50-procentigt ackord, det vill säga att fordringarna skulle skrivas ner med hälften.

Rekonstruktion - inte konkurs - Det var nödvändigt att banken gick med på detta, säger Leif Ljungholm. Under rekonstruktionen ska verksamheten fortsätta som vanligt.  Han utgår ifrån att det nu blir en rekonstruktion och inte en konkurs, något som tingsrätten tar ställning till på tisdagen.  Normalt pågår arbetet med en rekonstruktion i tre månader i första skedet. I första hand kommer ett borgenärssammanträde att sammankallas för att avgöra om det finns ett underlag för att merparten av fordringsägarna kan godkänna att skulderna skrivs ner.