Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planer på nyemission för klädjätten H&M

H&M:s vd Karl-Johan Persson. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
H&M har dragits med stora problem. Foto: EPA / TT NYHETSBYRÅN

H&M:s styrelse har på senare tid övervägt att göra en nyemission, erfar Dagens industri.  

Företaget har diskuterat förslaget att erbjuda ägarna att köpa nytryckta aktier för sin utdelning, skriver tidningen. 

H&M har länge dragits med stora problem och under 2018 gick aktien back med 26 procent. 

På torsdagen presenterade klädjätten siffror för fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 17/18.

Företaget meddelade att utdelningen föreslås bli 9,75 kronor per aktie. Enligt Dagens industri betyder det att styrelsen föreslår att de ska dela ut mer än de tjänar och att de dessutom behöver låna till utdelningen. 

Enligt uppgifter till Dagens industri så har HM:s styrelse, med ordförande Stefan Persson i spetsen, tvekat inför beslutet med en utdelning på 9,75 kronor per aktie, sammanlagt 16 miljarder kronor. 

Tidningen erfar att företaget haft långt gångna planer på att föreslå att aktieägarna ska få investera sin utdelning i nytryckta aktier i H&M, något som kallas för en återinvesteringsplan. 

Stefan Persson: Styrelsen är helt enig 

Samma plan utreddes av företaget förra året, men blev aldrig verkställd. När H&M:s styrelse då meddelade att de utredde möjligheten sänktes aktien på börsen, skriver Di. 

Om H&M genomför sin återinvesteringsplan i år innebär det att aktieägarna blir tvungna att investera hela sin utdelning i nya H&M-aktier, för att inte bli utspädda i den nyemission som återinvesteringsplanen innebär, rapporterar Di. 

H&M-styrelsens ordförande Stefan Persson skriver i ett mejl till Di att de varje år diskuterar olika utdelningsförslag. 

”Styrelsen är helt enig i det förslag som kommunicerats i dagens rapport. Något annat förslag övervägs ej”, skriver han till Di. 

– Vi i ledningen tror, och det gör bevisligen styrelsen också, att 2019 kommer att bli bättre än 2018 och det baserar vi på de positiva signaler vi får, säger H&M:s vd till Dagens industri. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!