Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pilotfacket stämmer SAS – vill häva uppsägningar

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Svensk pilotförening stämmer SAS.

De båda parterna är oeniga om hur många piloter som ska sägas upp på grund av arbetsbrist, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Facket kräver också över 200 000 kronor från flygbolaget.

Enligt fackorganisationen Svensk pilotförening (SPF) har flygbolaget SAS rundat av siffran för hur många piloter som ska sägas upp till 650 stycken – från 630.

Tre av de ytterligare 20 personerna som sägs upp är svenska, skriver nyhetsbyrån Siren.

Facket vill nu, i och med stämningen, att dessa tre uppsägningar ogiltigförklaras. Pilotföreningen kräver också 75 000 kronor per person, sammanlagt 225 000 kronor.

Arbetsbrist efter corona

I stämningsansökan till Arbetsdomstolen beskriver SPF bakgrunden till massuppsägningen av piloter:

”SAS har cirka 500 piloter på basen i Stockholm (Arlanda) och ungefär lika många anställda piloter på baser i Oslo och Köpenhamn. Covid 19 har dränerat flygbranschen på arbetstillfällen, eftersom efterfrågan på flygresor kraftigt har reducerats efter pandemins utbrott i mars 2020.”

Under MBL-förhandlingarna sa SAS att 40 procent av de anställda skulle varslas. Enligt SPF:s beräkningar uppgår 40 procent till 630 personer, men flygbolaget har sagt upp 650 heltidstjänster.

Pilotfacket: ”Saknas utredning”

I stämningsansökan skriver facket:

”Före krisen fanns 1 575 heltidstjänster för piloter i SAS och mot den bakgrunden saknas utredning och stöd för hur SAS har kommit fram till 650 övertaliga.”

Av de totalt 650 piloterna har 105 valt att gå frivilligt, medan SAS gått vidare och sagt upp 545, enligt SPF.

”Mellanskillnaden mellan 650 piloter och 630 piloter menar SPF att SAS inte har visat en tillräckligt grundlig utredning för att saklig grund på grund av arbetsbrist ska anses föreligga. Av dessa 20 piloter är tre hemmahörande på svensk bas. Samtliga dessa tre piloter har ogiltigförklarat SAS uppsägningar”, skriver facket – som anser att uppsägningen av de tre svenska piloterna ”saknar saklig grund”.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!