Piloternas ilska i hemlig inspelning

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: MASSIMO INSABATO/SHUTTERSTOCK / MASSIMO INSABATO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

SAS ska satsa på nya dotterbolag i stället för att återanställa de som sades upp under pandemin.

Beslutet får hård kritik från tidigare anställda, rapporterar SVT.

– Under mina fem år på SAS så har ledningen visat att de inte lyssnar på sina anställda i någon mån som är värd att nämna, säger piloten Daniel Andersson till kanalen vid en demonstration.

Flygbolaget SAS, med den danska och svenska staten som delägare, drabbades hårt av coronapandemin och fick säga upp många av sina piloter och flygvärdar.

När restriktionerna nu lättat och folk börjat flyga igen så behöver de ta in ny personal igen. Men de tänker inte bara återanställa, utan vill arbeta mer med bemanningsföretag som de själva äger.

Staten ska ta sitt ansvar

På så vis prioriteras inte före detta personal och den så kallade återanställningsrätten gäller inte. Många tidigare anställda är starkt kritiska till detta, rapporterar SVT Nyheter.

Vid ett intern möte med uppsagt personal hörs hårda ord.

– Det är så horribelt behandlat av gamla kolleger. Jag förstår det inte, säger en person i en ljudinspelning som SVT tagit del av.

Slår tilllbaka

Bolagets ledning bemöter kritiken med att det rör sig om helt nya jobb.

– Det handlar om nya jobb. Och när det handlar om nya jobb så tycker vi att det är rättvist att ge alla möjligheten att söka, säger Simon Pauck Hansen, operativ chef på SAS, till SVT.

Enligt ljudinspelningen som SVT tagit del av säger en chef att de vill fördela arbetskraften på flera olika bolag, bland annat för att kunna undvika strejker.

– Då säger de att det är ju därför vi vill ha fler plattformar – vi kan inte ha alla ägg i en skål, säger en chef.

Det tillbakavisas dock av Simon Pauck Hansen.

– Det kan jag inte kommentera på något annat vis än att säga att vi inte har någon strategi för att försvaga fackföreningarnas makt i förhållande till SAS, säger han till SVT.

Di Weekend möter Jan Carlzon.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!