Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Piloter i konflikt med Ryanair – varslar om strejk

Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ©RICHARD EVERS

Svenska Ryanair-piloter har varslat om strejk den tionde augusti. 

Anledningen är att flygbolaget inte har velat förhandla med Svensk Pilotförening om kollektivavtal. 

– Vi hoppas naturligtvis att det här innebär att Ryanair kommer till förhandlingsbordet. Skulle det inte ge någon effekt får vi överväga ytterligare åtgärder, säger Martin Lindgren, ordförande i SPF. 

Under tisdagen skickade Svensk Pilotförening, SPF, in varslet till Ryanair. Den tionde augusti går de svenska piloterna ut i en 24-timmar lång strejk. 

I december 2017 meddelade det irländska flygbolaget Ryanair att man tillåter fackförbund för sina piloter. Sedan dess har de svenska medlemmarna i SPF försökt inleda förhandlingar om kollektivavtal, som saknas för företagets piloter. 

– Men Ryanair har konsekvent vägrat att träffa SPF med de företrädare för föreningen som vi väljer. Man har lagt restriktioner på vilka som får delta i förhandlingarna från vår sida, och det kan vi naturligtvis inte acceptera, säger Martin Lindgren, ordförande i SPF och pilot på Braathens Regional Airways. 

Martin Lindgren säger att företaget inte vill förhandla med företrädare för facket som utöver sitt fackliga uppdrag arbetar som piloter för andra företag, vilket är normalt att förhandlare hos SPF gör.

– Det är ett orimligt krav. Vi har aldrig hört talats om det på svensk arbetsmarknad tidigare, att ett företag försöker styra vem från facket som deltar i förhandlingarna. 


LÄS ÄVEN: Elin och Oliver fast på Stansted – Ryanair ställer in 40 plan 

40 piloter deltar i strejken 

Strejken gäller runt 80 procent av Ryanairs piloter i Sverige, drygt 40 medlemmar. Det är ännu oklart hur många resenärer som kommer att drabbas av den planerade strejken. 

– Det går ungefär 15 till 20 avgångar från Sverige en vanlig fredag vad jag vet. Och nu har Ryanair varit ganska duktiga på att flytta runt piloter från andra länder till strejkdrabbade områden. Sannolikt är det så att man försöker göra det även här. 

Martin Lindgren, ordförande i Svensk Pilotförening.
Foto: stefan@stefantell.se

Om Ryanair bestämmer sig för att överge sina krav på förhandlingsdelegationen och inleder förhandlingar så kan strejken stoppas. Men det bedömer Martin Lindgren som osannolikt. 

– Man har konsekvent i åtta månaders tid vägrat att träffa SPF med de representanter vi väljer. Att de skulle ändra sig med några dagars varsel känns osannolikt, men vi hoppas naturligtvis på det.


LÄS OCKSÅ: Stor Guide - så får du ersättning för din inställda resa 


Under tisdagskvällen svarade Ryanair på SPF:s varsel med att man vill inleda förhandlingar redan under nästa vecka. Företaget kräver dock fortfarande att de ska kunna exkludera vissa företrädare från förhandlingarna. 

– Ryanair hänvisar till någon form av europeisk konkurrenslagstiftning. Tidigare har man hänvisat till amerikansk lagstiftning, då Ryanair är börsnoterade i New York, men när vi efterfrågat vilka lagrum och hur dessa skulle innebära att SPF:s delegation måste begränsas, har svaren uteblivit.


LÄS OCKSÅ: 5 saker du inte visste om Ryanair


Strejken kommer att pågå under den tionde augusti. Men om ingen reaktion kommer från Ryanair kan det vidtas fler åtgärder. 

– Vi hoppas naturligtvis att det här innebär att Ryanair kommer till förhandlingsbordet. Skulle det inte ge någon effekt får vi överväga ytterligare åtgärder. 

Kräver svenskt kollektivavtal 

De svenska piloterna vill ha ett svenskt kollektivavtal, som i dag saknas. I stället har man enskilda anställningsavtal. 

– Man saknar exempelvis en jämförbar svensk pensionslösning, man saknar reglering gällande sjuklöner, man saknar arbetstidsregler på det sätt som finns i svensk lag, man saknar reglering på semesterutlägg. Man saknar egentligen alla typer av regleringar som finns i kollektivavtalen. 

Ryanair-personal på flera platser i Europa kräver bättre arbetsvillkor och har strejkat den senaste tiden. Enligt tidningen The Independent är det den största strejken i flygbolagets historia. 

I förra veckan ställde flygbolaget in flighter efter strejk av personal i Spanien, Italien, Belgien, Portugal och Irland skriver Reuters.  

600 flyg ställdes in, vilket beräknades påverka 100 000 resenärer. 

Tyska piloter röstar för strejk

På måndagen röstade också tyska piloter för att gå ut i strejk. Facket ger bolaget fram till sjätte augusti på sig att komma med ett förslag som facket accepterar. Också piloter i Nederländerna har meddelat att de kan komma gå ut i strejk. 

– Stämningen bland piloterna är väldigt bra, i Sverige och i princip över hela Europa. Piloterna är enade och det finns en stark känsla för samhörighet i den här frågan över nationsgränserna, säger Martin Lindgren. 

Ryanair skriver i ett mejl till Expressen att de under de senaste dagarna har bjudit in varje pilotfack till förhandlingar om att införa kollektivavtal på var och en av marknaderna. 

”Vi har begärt att pilotfacken ger oss sju dagars varsel om planerade strejkåtgärder så att vi kan minimera störningen för våra resenärer genom att ställa in flyg i förväg och erbjuda alternativa flygningar eller återbetalningar". 

Ryanair har inte svarat på varför de inte vill förhandla med vissa av SPF:s företrädare. 

LÄS OCKSÅ: Detta är Ryanair