Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pia, 63, blåst av fräck bedragare på Blocket

Sjukpensionären Pia Magnusson, 63, behövde pengar till tandläkaren.

Därför satte hon in annons på sitt guldhalsband. Det ångrar hon i dag. 

De förslagna och vältaliga bedragarna betalade med falska sedlar och försvann sedan snabbt.

– Jag är så arg och ledsen och vill verkligen varna andra, säger Pia.

Pia Magnusson från Lindome i Mölndals kommun berättar att hon känner sig dum för att hon gick på blåsningen med falska 500- och 200-lappar.

Men hon vill gå ut med sin historia för att varna andra och möjligen ge bedragarna en tankeställare.

Hade inte råd att betala tandläkaren

Den tråkiga historien började med att Pia behövde gå till tandläkaren och göra en brygga. Hon lever på sjukersättning och har inte så mycket över och inget sparkapital.

Pia beslutade att hon försöka sälja ett guldhalsband för att få råd. Halsbandet från Guldfynd hade kostat 18 000 kronor nytt.

Pia Magnusson vill varna för bedragarna. "Se upp för falska sedlar". Foto: Privat

– Det var en 60-årspresent från släkten, och det gjorde mig ont att sälja det. Men min son som stått för större delen av halsbandet tyckte det var OK. Han sa att "det är ju bara guld", berättar Pia Magnusson.

Sonen hjälpte Pia att sätta in en annons på Blocket. I annonstexten angavs "endast Swish eller kontanter", för Pia hade hört att överföringar mellan bankkonton kunde vara riskabla.

Ett par personer svarade på annonsen.

Köparen ringde dagen före julafton

– En äldre karl ringde dagen före julafton och ville veta vikten på gulden. Han var intresserad och vi bestämde träff den 29 december. Mannen skulle komma hem till mig och jag undrade om det var OK att min son var med, förklarar Pia.

Pia väntar hela dagen den 29:e men köparen dyker inte upp. Vid 18.30 ringer en yngre man. Han säger att hans pappa blivit sjuk men att han vill komma och köpa halsbandet  i stället.

Liksom den äldre mannen ringer den yngre mannen från ett hemligt nummer. Han dyker han upp hemma hos Pia väldigt snabbt. Bilen har han parkerat så att hon inte kan se registreringsnumret, vilket sonen uppmanat henne att notera.

Halskedjan Pia ville sälja för att få pengar till att fixa tänderna. Foto: Privat

– Han var väldigt trevlig och artig och pratade god svenska. Han tog av sig skorna, hängde av sig jackan och bad att få se guldet, säger Pia och fortsätter:

– Sedan la han upp pengarna på köksbordet. Vi hade kommit överens om priset 12 500 kronor. Sedlarna såg normala ut, inte helt nya och blanka utan använda.

Pia reagerade på att den unge mannen inte ville ha något kvitto. Han hade bråttom att åka till sin pappa på sjukhuset sa han och försvann snabbt med halsbandet samt en guldring som Pia inkluderat i försäljningen.

Tittade på sedlarna och anade oråd

Efteråt tittade Pia närmare på sedlarna och fick en obehaglig känsla att något inte stämde. Nästa morgon visade hon pengarna för personal hon kände i en Ica-butik och i en närbutik.

Pias misstankar besannades – sedlarna var inte äkta.

– De var bra gjorda och enda skillnaden jag kunde se var att randen i ansiktet på Birgit Nilsson på 500-sedeln saknades, säger hon.

De förfalskade sedlarna är inlämnade hos polisen där bedrägeriet ska utredas. Foto: Privat

Randen är en säkerhetstråd som ligger inbäddad i sedelpapperet på äkta sedlar. Den syns som en mörk linje när man håller sedeln mot ljuset. Förfalskningar brukar inte ha den tråden.

Försäkringsbolaget: Ditt eget fel

Pia Magnusson har kontaktat sitt försäkringsbolag. Men någon ersättning blir det inte på hemförsäkringen eftersom det var "självförvållat".

Hon var även i kontakt med Blocket som försökte hjälpa till att spåra köparen. Men chanserna att lyckas är små. Bedragarna har sopat igen spåren efter sig.

– Jag är fortfarande knäckt efter det här. Först grät jag men nu har det gått över till ilska. Jag hoppas bara jag kan varna andra för de här hjärtlösa bedragarna, säger Pia Magnusson.

Polisen: Ta inte emot  så mycket i kontanter

Sedelfusket är polisanmält och Pernilla Wetterskog, gruppchef vid bedrägerisektionen hos polisregion Väst, uppger att förundersökningen är pågående.

Enligt statistiken ökade antalet fall med anmälda förfalskningsbrott under förra året till 201 (preliminärt) i regionen. 2017 var det 93 och 2016 gjordes 117 anmälningar.

– Ett tips är att alltid ha som regel att inte ta emot så mycket i kontanter. Sedan kan man kolla på Riksbankens hemsida efter information om sedlars säkerhetsdetaljer och vad man bör titta efter, säger Pernilla Wetterskog.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!