Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

PG:s djärva flyttplan – emigrerar till Kanada

– Jag har kallats "gold digger" och alla möjliga saker, har Lee Croll berättat i SVT-dokumentären "Sveriges mest beundrade man".Foto: SVT
- Vi bor nu tillfälligt i London, berättar Pehr G GyllenhammarFoto: SVT
Pehr G Gyllenhammar sålde inför flytten sin våning på Narvavägen på Östermalm i Stockholm. På bilden tillsammans med hustrun Lee Croll.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den gamle Volvochefen Pehr G Gyllenhammar, 83, bryter upp helt från Europa.

Flytten från Sverige till England är bara ett första steg i familjens nya liv.

– Vi bor nu tillfälligt i London och flyttar i början av nästa år till Kanada, skriver Pehr G Gyllenhammar till Skatteverket. 

Expressen kunde i går avslöja att den tidigare Volvochefen och industrimannen bryter upp från sitt liv på Östermalm i Stockholm och flyttar till Storbritannien.

Den juridiska flytten ägde rum redan den 16 november förra året då Pehr G Gyllenhammar och den i dag 3-åriga dottern Barrett lämnade Sverige och skrev sig i London. Hustrun Lee, 45, fanns redan sedan tidigare folkbokförd i den brittiska huvudstaden.

Lämnar London för Kanada

Pehr G Gyllenhammar med familj planerar att flytta vidare från London till Kanada.Foto: REX / REX REX FEATURES

Men Pehr G Gyllenhammars flyttplaner sträcker sig längre än så. Hela familjen ska enligt planen bryta upp från Europa och bosätta sig i Kanada.

De starka kärleksbanden mellan makarna har fått den gamle industrimannen att sätta hustru och dotter först.

 

”Vitaliserande att få barn”

– Det är väldigt vitaliserande att få barn. Jag har alltid gillat barn, men haft väldigt lite tid för barn. Det här är första gången jag kan vara lite tillsammans med ett litet barn. Det är roligt och intressant, har P G Gyllenhammar berättat för GT.

Familjens flytt från Europa över Atlanten är inte så sensationell som det kan verka.

Pehr G Gyllenhammar och hustrun Lee Croll i lektagen med dottern Barrett. Bilden är från SVT-dokumentären "Sveriges mest beundrade man".Foto: SVT

Pehr G Gyllenhammars 38 år yngre hustru Lee Welton Croll är visserligen i dag brittisk medborgare med bostad i centrala London där hon jobbar som internationell företagskonsult och psykolog. Men hon kommer från Ottawa i provinsen Ontario i Kanada där hon har sina rötter.

Berättar om framtidsplanerna i ett mejl

När Pehr G Gyllenhammar tog kontakt med Skatteverket berättade han i ett mejl om familjens framtidsplaner.

"Min familj på tre personer har bott på Narvavägen i ungefär sex år till första halvåret i år, 2018. Vi sålde därvid vår våning".

I samma mej avslöjade Pehr G Gyllenhammar att familjen bara bor tillfälligt i London och "flyttar i början av nästa år till Canada".

Mejlet är avsänt den 12 oktober förra året. Alltså sker flytten i år om ursprungsplanen håller.

Den gamle industrimannen avslutar mejlet till Skatteverket med:

"Vi vill också informera om att jag betalvar full skatt och avgifter till Sverige intill vår planerade flyttning".

Exakt när flytten till Kanada ska ske är oklart men en källa bekräftar att bosättningen i London bara är tillfällig.

Lee kallats har ”golddigger”

I SVT-dokumentären " Sveriges mest beundrade man" om Pehr G Gyllenhammar antydde Lee Croll  att omgivningen inte helt ut hade accepterat deras kärlek.

– Jag har kallats "gold digger" och alla möjliga saker. Det är det uppenbara antagandet, berättade hon.

Lee Croll berättar i SVT-dokumentären om att parets relation inte alltid mötts med förstående av omgivningen.Foto: SVT

Deras första möte är som hämtat från en filmscen. De träffades när de satt bredvid varandra på ett flygplan – och kärlek tycks ha uppstått omedelbart ombord.

– Jag var blyg. Hon var väldigt vackert. Jag sa något alldagligt och klyschigt, berättade Pehr Gyllenhammar i tv-dokumentären.

Pehr G Gyllenhammar, 83, planerar sitt livs flytt - lämna London för att bosätta sig i Kanada med familjen.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hustrun Lee höll heller inte tillbaka sina känslor när hon beskrev sin kärlek till Gyllenhammar.

– Det finns inte, enligt min åsikt, många anständiga människor här i världen. Men han är en av de anständiga, sa hon.

Rev det gamla äktenskapsförordet

Inför giftemålet 2013 upprättade paret ett äktenskapsförord som noga reglerade deras ekonomi.

Av den upprättade handlingen daterad den 16 april 2013 framgår  att paret endast skulle dela på inkomster från förvärvsarbete och den lägenhet som Pehr G Gyllenhammar ägde på Narvavägen i Stockholm. 

– Då räknar man inte med kapitalinkomst och inkomst från aktier eller liknande utan endast lön från förvärvsarbete, berättade advokaten Tove Nichols för GT.

Men efter dottern Barretts födelse i januari 2016 rev  paret det gamla äktenskapsförordet.

I det nya äktenskapsförordet från den 13 maj 2016  står att det enda som ses som enskild egendom är den våning  i centrala London som Lee Welton Croll äger.

Delar av det nya äktenskapsförordet från 2016. Det gamla - som skrevs precis innan giftemålet 2013 - var rivet.

– Men all annan egendom ska delas lika, berättade Tove Nichols.

Expressen har sökt Pehr G Gyllenhammar.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!